AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, İstiklal Marşı'nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerektiğini belirtti.

Ceylan, "İstiklal Marşı'nın birlik ve beraberliğimizin yol haritası olduğunu belirterek, "İstiklal Marşı, gerçek bir milli mutabakat metnidir" dedi.

12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle bir açıklama yapan Milletvekili Ceylan, “genç kuşakların, Mehmet Akif’in başta İstiklal Marşı olmak üzere eserlerinin bütününde yer verdiği yol haritasını takip ederek ülkemizin gelişmesine, dönüşmesine ve güçlenmesine katkı sağlayacak adımlarla geleceğe kararlılıkla yürüyeceklerine inanıyoruz” şeklinde görüş bildirdi.

Milletvekili Ceylan, yaptığı açıklamada; “12 Mart ülkemiz ve milletimiz için önemli bir gündür. Millî marş olarak kabul edilmesi sürecinde TBMM’de duygu ve coşku yüklü sahnelerin yaşanmasına kaynaklık eden İstiklal Marşı, muhtevasında yer alan bağımsızlık, birlik ve inanç değerleriyle gerçek bir milli mutabakat metnidir” ifadesini kullandı.

Ceylan, İstiklal Marşı'nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve bu çerçevede değerlendirmemiz gerektiğini belirtti.

İstiklal Marşı’nın anlam ve önemine değinen Ceylan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İstiklal Marşı olmak yanında bağımsızlığımızı korumak, birlik ve beraberlik iradesini insanımızın ruhunda her daim mukim kılmak gibi idealleri seslendirmesi cihetiyle İSTİKBAL MARŞI olduğunu da söylemek yanlış olmaz. Milletimizin bağımsızlık konusundaki kararlılığını ve bağımsızlığa olan güçlü inancını taklidi zor ifadelerle anlatan marş, içeriğinde yer alan değerlerle, hedeflerle ya da günümüz deyimleriyle misyon ve vizyonuyla hiç şüphesiz milletin eseridir ve millete aittir. İstiklal Marşı, bağımsızlığını namus bellemiş bir toplumun, kendisine saldıran mandacı zihniyete bütün yoksulluk ve yoksunluğuna rağmen galip gelmesini sağlayan insani ve imani duruşu özetlerken, aynı topluluğun birlik ve beraberliğini var eden değerleri de bütün derinliğiyle şematize etmektedir. İstiklal Marşı’nın mısralarında, kalplerinde taşıdıkları iman gücü, bağımsızlıklarına son vermek isteyenlere karşı gözlerinde parlayan isyan ışığı ve yüreklerindeki özgürlük aşkı yönüyle vatanperver insan tarif edilmiştir. İstiklal Marşı’nda yer verdiği dizelerle toplumun bütününe yönelik değerler manzumesi üreten Mehmet Akif’i, sadece büyük bir şair olarak nitelendirmek onu eksik tanımlamaktır. Akif, aynı zamanda dönemini iyi okuyan ve derinlikli sosyal önermeler sunan akil bir sosyologdur. Akif bu yönünü Asım’ın Nesli eseriyle zirveye taşımış, bu eserde sembolleştirdiği gençliğe marifet ve fazilet eksenli bir vizyon öngörmüştür. Akif, imanlı, İslamı bilen, anlayan ve yaşayan, müspet ilimlerle ve sanatla iştigal eden, vatanını ve milletini seven, kendine güvenen, çok çalışan geçmişle irtibatını koparmayan, geleceğe umutla bakan ve asla yabancıları taklit etmeyen gençlik önermesiyle genç nesle, medeniyetin yeniden dirilişinin öncülüğünü yapmak sorumluluğunu da yüklemiştir.

Genç kuşakların, Mehmet Akif’in başta İstiklal Marşı olmak üzere eserlerinin bütününde yer verdiği yol haritasını takip ederek ülkemizin gelişmesine, dönüşmesine ve güçlenmesine katkı sağlayacak adımlarla geleceğe kararlılıkla yürüyeceklerine inanıyoruz.

Bu duygularla İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 97. yılını kutluyor, bu ölümsüz eseri milletimize rehber olarak sunan Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyoruz.”