Özhaseki Belediyelerin borç içinde olmalarının sebeplerini seçim dönemlerinde aday olmak isteyen Belediye Başkanlarının olduğunu ifade ederek, yeniden aday olmak isteyen Belediye Başkanlarının boyundan büyük işlere karışarak belediyeleri borç batağına sürüklediklerini söyledi.

Yerel Yönetimlerle ilgili yasa teklifini hazırladıklarını belirten Özhaseki hazırlanan yasa teklifinin TBMM ye getirileceğini vurgulayarak''son rötuşlar yapılıyor'' dedi.

Aday Olmak İsteyen Belediye Başkanı Boyundan Büyük İşlere Giriyor

AK Parti'nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki belediyelerin borç içinde olmasının gerekçeleri hakkında şöyle konuştu:“Neden borç içindeler? Seçimler yaklaşırken, yeniden aday olmak isteyen belediye başkanı arkadaş boyundan büyük işlere giriyor. Kendini göstermek istiyor. Bunu ben A partisi, B partisi için söylemiyorum. Ortalama psikolojiyi anlatmak için söylüyorum. Arkasından dayanamıyor, çevreden insanlar tek tük elemanlar almaya çalışıyor ‘beni desteklesin’ diye. Oluyor ya da olmuyor, o gidiyor veya yeni birisi geliyor. Geldiğinde yeni adam bocalamaya başlıyor. Kocaman işlere başlanmış, işler yarıda kalmış, borç var, harç var, merkezi idare ne yapsın buna? Merkezi idare, ben bundan sonra projelerinize bakacağım dese, bu da merkezileşme gibi bir başka sorunu getirir, onu da diyemiyor haliyle.”

Seçimlere 3 Ay Kala İşçi Alımı Yapılmayacak

Özhaseki, “Teklifinizde buna engel olacak, örneğin ‘Seçime 3 ay kala işçi alınmayacak, kadrolar kapalı’ gibi düzenlemeler var mı?” sorusu üzerine, “Norm kadro hikayesi biraz daha belirginleşiyor. Ben belediyelerden belli bir miktarın üzerinde kesinti yapılmaması ile ilgili teklif hazırladım. Ama Maliye ne der bilemem. İller Bankası ve Maliye’nin belediyelerden kesintisi yüzde 60’ları buluyor. Belediye gitmiş, 10 yıllığına para almış, her ay kesiliyor. İller Bankası'ndan faizli para almış, o kesiliyor, DSİ ile taahhüte girmiş, iş yapmış, kesiliyor. Yapılandırma yapmış. Dış borç yapmış, kesiliyor. O kesintiler geliyor yeni başkanın karşısına. Merkez de gelecek 10 liranın 6 lirasına el koyuyor. Merkezin ne günahı var?” dedi. Özhaseki, gazetecilerin “10 liranın 6 lirası değil, 3'ü mü kesilsin diyeceksiniz?” sorusuna da, “Ona benzer teklifler var. Yani burada biraz daha ayağını yorganına göre uzatması gerektiren maddeler var. Belediyelerin gelirlerini, öz kaynaklarını artırıcı maddeler var” dedi.