İnsanların düşüncelerinin önemi yok diyemeyiz. Mesleğiyle alakalı konularda yeterli olanlara değer vermeliyiz. Bizim yaptığımız ise aslında önemsememiz gereken tali konulara takılmamız.
Vicdani konuları öne çekerek, hiç alakası olmayan konuyu gündeme çekiyoruz. Eğitim ve öğretim adına faydalı etkinlik, çalışma yapanları alkışlamalıyız.
 Bu sene 4/5 Haziran 2011 tarihinde ilköğretim 8.ve 7. sınıfların seviye belirleme sınavları vardı. İlçemizde de SBS yapılmaktadır.
Geçen yıl ve bu yıl kendi oğlum imtihana girdiği için yakinen şahit olduğum fedakârlık yapanlardan bahsedeyim dedim. Fedakârlık yapanların başında okul müdürü, öğretmenlerdir.
 SBS gününde okul yöneticileri, okul çalışanları sınav yerlerinde bulunmak zorunda değiller. Çünkü öğrencilerimizin yakınları vardır. Yakınları gelemezse komşusuna, köylüsüne emanet ederler. Yakınları öğrencisini sınava getirir. Sınav salonuna gönderir.
Öğrencinin eksiği, unuttuğu olursa da yakını halleder.
Öğrenciler imtihana hazırlandıklarına göre tedbirini alırlar diyenler olabilir. Fakat öyle olmuyor. En lüzumlu sınavla ilgili evraktır, kimliktir, silgidir unutulabiliyor.
Bildiğiniz gibi sınavlar çok ciddi oluyor. Taviz verilmez. Sınav başlayıncaya kadar her türlü eksiklik giderilmelidir. Öğrenciler yerleştirilmeleri esnasında ki eksiklerini yakınları sınav saatine kadar gidermelidir.
Sınav başlamadan sınav salonuna alınır sınav adayları.
Okumakta olduğu okulundan sınav sonucunda ders öğretmenlerinin beklediğini görürsek ne düşünürüz, okulun öğretmenlerinin özverisine gözyaşı akıtmaz mıyız?
Ders öğretmenlerinin kendi evlatları da aynı sınava girdikten sonra çıktıklarında, daha çok diğer öğrencileriyle ilgilendiğine şahit olmak insanı duygulandırıyor.
Geçen sene de, bu yıl da ilçemizde ki merkez ilköğretim okulunun branş öğretmenleri, bazı sınıf öğretmenleri tüm sınava giren okul öğrencileriyle hem sınav öncesi,  hem de sınav sonrasında öğrencilerinden ilgi ve alakalarını esirgemediler.
Tatillerinde öğrencilerine değer verdiklerini göstermek için SBS için öğretmenlerimizden aile ziyaretinden vazgeçenler var. 
Bu hafta da annemi babamı ziyaret etmesem ne çıkar diyerek SBS’ de öğrencilerinin yanında bulundular. Öğretmenlerimizden yakınlarından hastaları olmasına rağmen öğrencileri için gelen öğretmenlerimiz mevcuttu.
Sınava bu şekilde destek olarak giren öğrencilerin okullarına bakışı daha olumlu olacaktır. Öğretmenlerine olan saygı kat be kat artacaktır. Kazandıkları okullarda ilköğretim sıralarında girmiş oldukları sınavlarda ki öğretmen, idareci, veli dayanışmasını anlatacaklardır.
Öğretmen sadece sınıfta ders vermemeli dediğimiz bu olsa gerek.
 Hele sınav gibi zor zamanlarında müdürlerini, öğretmenlerini gören öğrencinin ruh halini, sevincini, gururunu, ayrıcalığını yaşamanın verdiği onur ve gurur dünyadaki her şeyden daha değerlidir.
 Öğrencilerinin sınav çıkışında üzülenle üzülen, onu teselli eden, umut veren, moralini yükselten, öğrencilerini tanıyan destek olan öğretmeninin bu fedakârlıklarını unuturlar mı?
Öğrencilerinin gülerek, sevinerek çıktıklarını gördüklerinde ise sevincini paylaşan öğretmenlerin kutlamaları, öğrencinin sevincini paylaşanlar hafızadan silinir mi?
Merkez İlköğretim Okulun'dan mezun olmuş öğrencilerden velisinin biri çocuğunun ÖSYM ‘ce yerleştirildikten sonra başta Müdür Bey'e, öğretmenlerine teşekkür etmesini görev olarak gördüğünü anlattı.
 Ayrıca mezunu olduğu okulda ki, öğrencilere de örnek olacağını düşünüyorum.
Kimileri tatil yaparken, kimileri piknik için alış veriş yaparken, çeşitli yerlerde gününü değerlendiririken, kimisi mevsimin güzelliklerini yaşarken, sanki kendisi imtihana girmişçesine öğrencileri için seferber olmuş olan Merkez İlköğretim Okulu Müdürü ( eski) , öğretmenlerine ne kadar övgüler söylesek azdır.
Öğrencilerinin kazanmaları için okuldaki çalışmalarının yanında gönüllü olarak sınava giriş esnasında, sınav çıkışında destek olan okul ekibinin başarıda etkisi olur diye düşünmekteyim.
Sınavdan çıkan öğrencilerimizin yanında olan eğitim ve öğretimde başarının rolü vardır. Mesleğinde çalışkan olan, gayretli olan kişilerin kadrini bilme zamanı çoktan geldi.
Öğrencilerinin iyi yaptıklarını duyunca sevinen, üzülmesi icap ettiğinde üzülen eğitim ve öğretim çalışanları ne kadar artarsa öğrencilerimizin başarısındasın da olumlu katkı sağlayacaktır.