SES Çorum Şube Başkanı Merter Kocatüfek, tüm çalışanlar için yıllık iznin bir lütuf değil, kazanılmış bir hak olduğunu söyledi.
Çorum Halk Sağlığı ve Sağlık Müdürlüğünde uygulanmaya başlanan ve çalışanlar arasında tepki çeken yıllık izinlerin kullanılmasıyla ilgili olarak açıklamada bulunan Merter Kocatüfek, şöyle dedi:
“Sendikamıza gelen şikâyetlerden yazılı bir bildirimde bulunmaksızın Çorum İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli çalışanların yıllık izinlerinin en az 7 günlük dilimler halinde kullandırıldığını öğrenmiş bulunmaktayız.
Halk Sağlığı ve İl Sağlık Müdürlüklerine konu ile ilgili olarak yapmış olduğumuz başvurular ne yazık ki cevapsız kalmıştır.
Toplu görüşmelerde hafta sonu tatillerinin yıllık izine dahil edilmemesi gerektiği konuşulurken yapılan uygulama ile zaten kanunen izinli sayılan hafta sonları da yıllık izine dahil edilmektedir.
Ayrıca cenaze sağlık eğitim gibi konularda 1-2 günlük izine ihtiyacı olan kamu çalışanına zorla 7 gün izin alması dayatılmaktadır.
Bu durumun idareciler için de sorun olacağı özellikle yaz aylarında ve okulların tatil olduğu dönemlerde iş akışını sağlayacak personel bulmakta ve izinleri ayarlamakta sıkıntı yaşayacakları bilinmelidir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun İzin başlıklı 23 üncü maddesinde ‘Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler’ denilmektedir.
Mezkur Kanunun 103 üncü maddesinde de ‘Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir’ hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen hüküm uyarınca yıllık izinlerin uygulamasına yönelik olarak Devlet Memurları Kanununu Genel Tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır.
Bunlar:
62 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği, 140 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği ve 154 Seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Tebliğileridir.
Ayrıca Devlet Personel Başkanlığı’nın benzer konularda onlarca görüşü bulunmaktadır.
Yukarıda yer verilen Kanun ve Tebliğlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde;
1-Yıllık izin kullanılacağı zaman bakımından idareye takdir yetkisi tanınmıştır.
2- İdare takdir yetkisini kullanabileceği alanda genel bir düzenleme ile takdirini belirleyebilir. Bu da yönetmelik, iç genelge veya tamim ile olmaktadır. Yıllık izinin kullanılma süresini sınırlama yönünden idareye bir takdir yetkisi verilmemiştir.
Kanunun verdiği yetki dışında yapılan düzenleme ile hak kaybına neden olarak çalışanlar ile idareyi karşı karşıya getiren ayrıca çalışma barışını bozan uygulamadan bir an evvel vazgeçilmelidir”