HABER: ÇAĞRI UZUN
Çorum Tabip Odası Başkanı Mustafa Azak, Çorum’da konferanslar ve seminerlerle birlikte hekimleri vatandaşlarla buluşturduklarını dile getirerek, var güçleri ile çalıştıklarını ifade etti.
Bugün Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen törende açılış konuşması yapan Çorum Tabip Odası Başkanı Mustafa Azak sözlerine, geçtiğimiz günlerde Ankara’da yapılan hain terör saldırısını lanetleyerek başladı. “Hainlere karşı dimdik ayaktayız” diyen Azak, Çorum Tabip Odası’nın faaliyetlerinden de bahsetti.
Azak, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

TERÖR OLAYLARI BİZİ ÜZÜNTÜYE BOĞUYOR
"Aslında coşku ile kutlamamız gereken 14 Mart Tıp Bayramı’nda maalesef çok üzgünüz, yaralıyız ve yastayız. Pazar günü Ankara’da gerçekleştirilen menfur terör saldırısı başta olmak üzere ülkemizdeki tüm terör olayları bizleri üzüntüye boğmaktadır. Bu hain saldırıyı gerçekleştirenleri, teröre destek olanları, terörden çıkar sağlayanları şiddetle lanetliyor, bu saldırılarda şehit olan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Ülkemizin ve milletimizin birlik, bütünlük ve güvenliği için kahramanca ve özveriyle terör örgütleriyle mücadele eden güvenlik güçlerimize güvenimizin tam olduğunu belirtir, mücadelelerinde başarılar dilerim. Dualarımız onlarla, Yüce Allah’a emanet olsunlar.

TIP BALOSUNU İPTAL ETTİK
Çorum Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak aldığımız karar ile 14 Mart Tıp Bayramı kutlamalarının geleneksel bir parçası olan Tıp Balosu ve eğlence kısmını, şehitlerimizin aziz hatırasına saygımızın bir ifadesi olarak bu sene iptal ettik. Bunun yerine şu andaki organizasyonumuzu gerçekleştiriyoruz.

HAİNLERE KARŞI DİMDİK AYAKTAYIZ
Bilindiği gibi, ilk Tıp Bayramı, işgal altındaki İstanbul’da, işgal güçlerine tepki olarak tıp öğrencileri tarafından Tıp Fakültesinin kuruluş tarihi göz önünde bulundurularak 14 Mart 1919’da kutlanmıştır. Mandacılığa karşı durmuş ve ülkemizin bölünmez bütünlüğünü savunmak için canını vermekten geri kalmamış tıbbiyelilerin evlatları olarak bizler de bu gün hainlere karşı dimdik ayaktayız. Bu terör bizi yıldırmayacak ve yolumuzdan geri çeviremeyecek. Her zaman teröre karşı durmuş ve ülkemizin bölünmez bütünlüğünü savunan tüm hekim camiamızın bu vatanı ilelebet koruyacağını herkesin bilmesini isteriz. Bu gün şehit düşen kardeşlerimizin aziz ruhları şad olsun. Ülkemiz kurulduğu günden beri kanıyla, canıyla mücadele eden ve şehit düşen başta güvenlik güçlerimiz olmak üzere, tüm tıbbiyelileri rahmetle, minnetle tekrar huzurunuzda anmak istiyorum. Bu ülke şehitlerimizi unutmayacak ve daima kalbinde yaşatacak.

HEKİMLER ZOR BİR GÖREVİ İCRA EDİYOR
Tıp mesleğinin çatı kuruluşu olan Tabip Odası olarak, zor günler geçirmemize rağmen, terörün gölgesinden biraz sıyrılarak 14 Mart Tıp Bayramı’nın ruhuna uygun bir şekilde hekimlik mesleğinden de bahsetmek istiyorum. Gece gündüz demeden ve çoğu zamanda kendi sorunlarını düşünmeden, kendilerine başvuran hastaların derdine derman olmaya çalışan sağlık çalışanları ve özellikle bu işin merkezinde olan hekimler gerçekten zor bir görevi icra ediyorlar. Yoğun çalışma gerektiren bir fakülte eğitiminden sonra mecburi hizmet, sonra uzmanlık eğitimi, sonra gene mecburi hizmet, sonra belki yan dal eğitimi ve uzun bir süreç tamamlanıyor. Ama meslekte çalışırken de eğitim ve kendini yenileme hiç bitmiyor, sürekli devam ediyor. Bu eğitimleri almış arkadaşımız geliyor bizim üniversite hastanesi gibi bir hastaneye ve 100'lü rakamlarda hasta bakmaya başlıyor. Nöbetiydi, döner sermaye baskısıydı, performanstaki adaletsizliklerdi derken çok sıkıntılı bir çalışma temposu içinde kendisini buluyor.

TALEPLERİ ANKARA’YA İLETTİK
Zor şartların farkında olan bir oda olarak bizler gerek yerel idarecilerimiz, gerek Ankara'daki yetkililerimizle iletişim içinde olduk. Öncelikle 'Hekimlerin Sorunları ve 64. Hükümet’ten Beklentilerimiz' konulu bir basın toplantısı düzenleyerek sorunlarımızı dile getirdik. Daha sonra bu sorunları 'Hekimlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri' başlıklı bir rapor haline getirdik. Ankara'ya TBMM ne gidip Çorum Milletvekillerine ve Sağlık Komisyon Üyesi Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İlker Çitil'e raporumuzu ilettik. Tüm milletvekillerimiz raporumuza ilgi gösterdi ve gerekli çalışmaları yapacaklarını söyledi. Belirlediğimiz sorunlar ve çözüm önerilerimiz hakkında biraz bilgi vermek istiyorum.

BAŞBAKAN, ‘DAHA AĞIR CEZALAR’ DEDİ, MUTLU ETTİ
İlk madde sağlıkta şiddet konusuydu. 'Sağlıkta Şiddetin Önlenmesi Yasası'nın' biran önce çıkması için iktidarı ve muhalefetiyle her kesimden destek istedik. Bu konuyu birçok platformda ve çeşitli şekillerde dile getirdik. Şiddete uğrayan hekimlerimizin yanında olduk, onlara destek verdik, basın açıklamaları yaptık, ilgili savcılarımızdan bilgi aldık, mahkemelerine iştirak ettik ve sürecin takipçisi olduk. Burada örnek olması açısından sonuçlanan bir tehdit davamdan bahsetmek istiyorum. Şahıs 8 ay gibi bir hapis cezası aldı. Daha sonra cezası indirilerek 2000 liraya çevrildi. Sonuç olarak ceza bile almayacağını düşünen kişiler, bize göre az da olsa, yaptıklarının bir cezası olacağını bilmelidir. Bu konuda sevindirici bir gelişme olmuştur. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu 12 Mart ta Van’da sağlıkta şiddete daha ağır cezalar getirildiğini söyleyerek bizleri mutlu etmiştir.

İYİ YÖNDE GELİŞMELER BEKLİYORUZ
İkinci maddemiz hastanelerdeki çalışma şartlarındaki sorunlar ve çözüm önerilerimizdi. Özellikle iş yükünün fazlalığı, çok yüksek poliklinik sayıları ve döner sermaye eşitsizliği konuları üzerinde durduk. Sadece hasta memnuniyetini düşünen ve hizmet veren memnuniyetini göz ardı eden bu sistemin yeniden gözden geçirilmesi, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve çalışanların da memnun edilmesini istedik. İnşallah bu konularda da iyi yönde gelişmeler bekliyoruz.
Üçüncü olarak Aile Hekimliği Sisteminde son zamanlardaki olumsuz gelişmeler ve çözüm önerilerimizi dile getirdik.
Daha sonra tüm sağlık çalışanlarına yıpranma payı hakkının geçmişe dönük olarak verilmesini istedik. Sayın Başbakan’ımız Van toplantısında bu konunda bir an önce halledileceği müjdesini verdi.
Emeklilerimizin büyük zorluklar içinde olduğunu belirttik ve maaşlarının yükseltilmesi konusunda destek istedik. Sayın Başbakan’ımızın bu konuda da müjdelerini duymak bizleri çok memnun eti.
Son olarak Defin Ruhsatı işlemlerinde uygulamadaki yanlışlıklar ve çözüm yollarını ilettik. Bu konuda özellikle Çorum Belediye'sinden biz hekimlerin beklentileri mevcut. Sayın Belediye Başkanımızdan konuya acilen çözüm bulmasını bir kez de buradan rica ediyoruz ve çözüm konusunda kendisine güvendiğimizi belirtiyoruz.

VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ
Çorum Tabip Odası yönetimine geldiğimizden beri bir ekip olarak, var gücümüzle çalışıyoruz. Daha aktif, daha sosyal ve güçlü bir tabip odası için, birçok faaliyet gerçekleştirdik. Bunların bir kısmı halka yönelik bir kısmı da değerli meslektaşlarımıza yönelik oldu.
Halka yönelik sorumluluklarımızdan ötürü düzenlediğimiz seminerler ve konferanslar ile hekimlerimizi halkla buluşturduk. Çorum Tabip Odası'nın bilinirliği üst seviyelere çıkarttık. Bu konuda desteklerinden ötürü Çorum'un güzide yerel basınına teşekkür etmek istiyorum.
Diğer taraftan, hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarını bir araya getirmek, onların bir ekip ruhuyla hareket edebilmesini sağlayabilmek için sosyal faaliyetler gerçekleştirdik. Hekimler birbiriyle tanıştı ve kaynaştı. Bugün artık Tabip Odası’nın Çorum'da etkin bir meslek örgütü haline geldiğini söyleyebiliriz.
İnsanın en temel hakkı olan yaşama hakkının güvence altında olduğu, güzel günlerde hep birlikte kutlayacağımız 14 Mart Tıp Bayramları olacağına inancımızla, Tıp Bayramınızı tebrik ediyor hepinize selamlarımı sevgilerimi iletiyorum.”