Çorum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Su ve besinlerle bulaşan hastalıklara dikkat’ konulu bir basın açıklaması yayınlandı. Su ve besin yoluyla bulaşan hastalıkların toplum içinde hızla salgınlara yol açabilen hastalık olduğu belirtilen açıklamada, buluşab hastalıklar hakkında vatandaşlar uyarıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi;

“Su ve besinlerle insanlar her gün karşı karşıyadır. Bu nedenle yeteri kadar dikkat edilmezse bu hastalıklara yakalanmak çok kolay bir hal alır.

Her yıl yaz aylarında; sıcaklar, kaynağı bilinmeyen suların içilmesi ve sebze meyve sulamalarında kullanılması, çiğ sebze ve meyvelerin uygun olarak yıkanmaması, açıkta uzun süre bekletilen gıdaların tüketilmesi, kişisel hijyen kurallarına gerekli özenin gösterilmemesi gibi nedenlerden dolayı başta AGE (Akut Bağırsak Enfeksiyonu ) olmak üzere tifo, dizanteri, kolera A ve E tipi sarılık ve pek çok çeşit parazit ve besin zehirlenmelerine neden olur. Salgın halinegelenbuhastalıklardankorunmanıneniyiyoluhastalıketkenlerinininsanabulaşmasının önlenmesidir.

Su ve besinlerde bulaşan Hastalıklardan korunmak için;

· Nerede ne şartlarda üretildiği bilinmeyen besinler yenmemelidir.

· Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için elleri sık yıkamak gerekir yemeklerden önce sonra, tuvalet ihtiyaçlarının kullanım öncesi ve sonrasında yıkanması gerekmektedir.

· Et, tavuk ve balık gibi yiyecekler diğer gıdalarla temas ettirilmemelidir.

· Çiğ et, tavuk, balık doğramada kullanılan bıçak ve kesme tahtası her kullanımdan sonra su ve deterjanla yıkanmalıdır.

· Et kümes hayvanları deniz ürünleri gibi çiğ gıdalar ve bu çiğ gıdaların sularında tehlikeli mikroplar olabilir bu mikroplar yemek hazırlama sırasında ya da saklama esnasında diğer gıdalara bulaşabilir ve hastalanmanıza sebep olabilir.

· Çiğ et vb. gıdalarla temastan sonra eller bol su ve sabunla yıkanmalıdır.

· Pişmiş yemeklerinizi yiyeceğiniz kadar ve tekrar ısıtırken en az 70 dereceye kadar ısıtarak tüketilmelidir.

· İlk defa pişirdiğiniz ve tekrar ısıttığınız yemekler oda ısısında iki saatten fazla bekletilmemelidir.

· Dondurulmuş gıdalar oda ısısında (mutfak tezgahında) bekleterek çözülmemeli, çözünmesi için buzdolabında bekletilmeli ve özellikle et, tavuk, balık gibi gıdalar çözündükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.

· Sebze ve meyveler dışardan gelebilecek hastalık etkilerine karşı iyi yıkanmalıdır. Yetişme süresi boyunca toz böcek, ilaç gibi etkilere maruz kalan sebze ve meyveler sadece su ile yıkamak yetmeyebilir, sirke karıştırılan suya koyularak bekletilmelidir.

· Temiz içilebilir su kullanılmalı içilebilir su sağlanmasında zorluklar olduğunda sular klorlanmalı veya kaynatılmalıdır.”