Çorum Elitpark Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. M. Zafer Boyacıoğlu, soğuk havanın romatizmal hastalıkları tetiklediğini belirterek, bazı uyarılarda bulundu.
Elitpark Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde Uz. Dr. Zafer Boyacıoğlu, her mevsimde kendini hissettiren romatizmal hastalıkların, kış aylarında daha belirgin olarak hastaları etkileyebileceğini belirtti.
Dr. Boyacıoğlu, romatizmal hastalıkların, kas iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumlar olduğunu, bu hastalıklar grubunun hastanın yaşam kalitesini, ekonomik ve sosyal hayatını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.
"Her mevsimde kendini hissettiren romatizmal hastalıklar, kış aylarında daha belirgin olarak hastaları etkileyebilir" diyen Dr. Boyacıoğlu, soğuk havaların belirgin bir biçimde yaklaştığı şu günlerde romatizma hastalarının şikayetlerinin artmaması için gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.
Soğuk havalardan en çok etkilenen romatizmal hastalıkların başında, halk arasında kireçlenme olarak ifade edilen rahatsızlığın geldiğini, havaların soğumasıyla oluşan basınç değişikliklerini hastanın eklemlerinde ağrı ve sızı olarak hissettiğini, örneğin; yağmur yağmadan önce özellikle diz ve diğer eklemlerinde ağrı, sızı şikayetlerinin hissedildiğini kaydeden Dr. Boyacıoğlu, şu bilgileri verdi:
"Soğuk hava, yüksek basınç ve nem nedeniyle oluşan şikayetler tamamen sağlıklı bireylerde de görülebilir. Bu gibi durumlarda ağrıları artan hastaların kendilerini iyi hissedecek şekilde iyi ısıtılmış ortamda bulunması. Dışarıda özellikle eldiven atkı ile el eklemlerini ve boyun omurlarını soğuktan korumalı, ayakkabı seçiminde yumuşak tabanlı ayağın ortopedik aksını bozmayan ayakkabılar tercih edilmelidir. Kışın artan eklem ağrılarının tedavisi ağrıya neden olan hastalığa göre değişir. Eğer ağrının nedeni kireçlenme ise dinlenmek, kilo vermek,  sıcak uygulamalar yapmak, anti romatizmal ilaçlar, fizik tedavi ve egzersiz geçerli yöntemlerdir. Ağır romatizmal hastalıklarda ilaç tedavisi önceliklidir. Ağrıların bunlardan hangisinden kaynaklandığının ayırımını bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı rahatlıkla yapabilir."
Boyacıoğlu, Elitpark Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniği ve mevcut Fizik Tedavi Ünitesinde romatizmal hastalıklarla ilgili her türlü teşhis ve tedavi yöntemlerinin rahatlıkla yapılabildiğini açıkladı.