Çorum Şoförler ve Nakliyeciler Odası ile Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (ATT-DER) Çorum Şubesi işbirliği ile şoför ve nakliyeci esnafına uygulamalı temel ilk yardım bilinçlendirme eğitimi verildi.

Kamyoncular Garajı ve Nakliyeciler Sitesinde gerçekleştirilen ilk yardım eğitim programı ile şoför ve nakliyeci esnafı, hem teorik hem de uygulamalı anlatımlarla temel sağlık teknikleri konusunda bilgilendirildi. Özellikle uzun yol şoförleri, uygulamalı eğitimde, insan maketleri üzerinde suni teneffüs ve kalp masajının nasıl yapılacağını öğrendi. Çorum Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Tahsin Şahin'in de yakından izlediği eğitim programında gerektiğinde hayat kurtarabilecek ilk yardım bilgileri paylaşıldı. İlkyardım bilgisine sahip olmanın hiç olmadık bir zamanda hayati önem taşıyabileceğine işaret eden Çorum Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Tahsin Şahin, "Maalesef birçok insan ilkyardım konusunda yeterli bilgiye sahip değil. Bazen bilinçsizce yapılan bir müdahale telafisi mümkün olmayacak sonuçlara yol açabilir. İlkyardım yerinde ve zamanında yapılırsa hayat kurtarır. Verilen bu bilinçlendirme programı sayesinde üyelerimiz ilkyardım konusunda bilgi sahibi oldu" diye konuştu.

UYGULAMALI EĞİTİM VERİLDİ

Şoför ve nakliyeci esnafının yoğun ilgi gösterdiği ilkyardım bilinçlendirme programında konuşan Acil Tıp Teknisyeni Cemil Çufadar ise çeşitli yaralanmalar, yanıklar, boğaza yabancı cisim kaçması gibi vakalarda ilk müdahalenin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili uygulamalı eğitim verdi. İlk yardımın doğru yapılması gerektiğine dikkat çeken Çufadar, "Ani bir hastalık veya kaza sebebiyle yardıma ihtiyaç duyan birine profesyonel tıbbi yardım gelene kadar yapılan girişimler ilkyardım olarak adlandırılır. İlkyardım, bilinçli ve doğru olarak uygulandığında hayat kurtarıcıdır. Ancak hatalı uygulamaların sakatlıklara hatta ölümlere yol açabileceği unutulmamalıdır. İlkyardım uygulamaları sırasında herhangi bir ilaç kullanılmadığı gibi tıbbi araç ve gereçte kullanılmaz. Hastaya ilkyardım uygulandıktan sonra profesyonel sağlık ekiplerince yapılan girişimler ise acil yardım olarak adlandırılır" dedi.

DOĞRU 'MÜDAHALE' ÖNEMLİ

Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (ATT-DER) Çorum Şubesi Başkanı Can Kargın'da müdahale edilen hastanın durumunu iyileştirmek için bilinçsiz uygulamalardan kaçınmak gerektiğini, aksi takdirde hastanın iyileşmeden çok kötüleşme ile yüz yüze kalabileceğini ve yapılabilecek en doğru hareketin hastaya ilkyardım alanında eğitimli kişilerce doğru ve zamanında müdahalenin hayat kurtaracağını belirterek eğitmen ve katılımcılara teşekkür etti. Kargın, program sonunda Çorum Şoförler ve Nakliyeciler Odası Başkanı Tahsin Şahin'e 112 yeleği hediye etti. Programa, ATT-DER Başkanı Can Kargın ile birlikte Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Kuyucu, Murat Siren, Engin Kurnaz, Murathan Tekmen ve Mustafa Kütük de katıldı.