Çorum İl Sağlık Müdürlüğü ile Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliğinde “Dünya Tütünsüz Günü” kutlamaları çerçevesinde panel düzenlendi.

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Meral Gülhan, kurum müdür ve yöneticileri ile hastane personeli katıldı.

Panelde Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Meral Gülhan ve öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Erçel Diken tarafından tütün kullanımı ve kanser konularında katılımcılara sunum yapıldı.

Panelde, sigaranın dünyada en çok ölüme yol açan ve önlenebilir durumların başında geldiği, ve kullanımı gerek doğrudan gerek pasif duman maruziyeti nedeniyle pek çok sağlık sorunun neden olarak ölüm riskini artırdığı kaydedildi.

Sigaranın, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açtığının vurgulandığı panelde, “Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir. Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir. Toplumu pasif sigara dumanının zararlarından korumanın yegâne yolu sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda yasaklanmasıdır. Bilindiği üzere 31 Mayıs tarihi, tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin artırılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Panel sonrası Toprak Sanayi Ortaokulu ile Bahçelievler Öğretmen Salim Akaydın Ortaokulu öğrencileri tarafından sigaranın zararlarını ele alan resim sergisi ve Meslek Yüksekokulu grafik tasarımı sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Protokol üyeleri sergiyi yakından inceledi.