Çorum İl Sağlık Müdürlüğü, aşırı tuz tüketimine karşı vatandaşları uyardı.

Aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından Kasım 2011 yılından

beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma Programı" yürütülüyor.

Söz konusu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması amacıyla “Dünya Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri yapılmakta.

Her yıl belirlenen farklı bir tarihte ve temada gerçekleştirilen “Tuza Dikkat Haftası” bu

yıl 12-18 Mart 2018 tarihleri arasında olacak ve "Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz:

Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu" (#5 yol 5 gram # tuzu azaltmanın 5 yolu)" teması ile gerçekleştirilecek.

Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada konuyla ilgili şu bilgiler verildi:

"Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak

üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi

gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı olarak

önermektedir. Bu miktar yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve

içeceklerle sağlanmaktadır.

AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN ZARARLARI

Tuzun fazla tüketimi vücutta birtakım sorunlara yol açar. Bu nedenle tuz tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. İşte fazla tuz tüketiminin sebep olduğu hastalıklar:

1-Hipertansiyon

2-Kalp hastalıkları ve felç

3-Vücudun su tutması

4-Dehidrasyon (sıvı kaybı)

5-Osteoporoz (kemik erimesi)

6-Böbrek bozuklukları

7-Sindirim hastalıkları

8-Elektrolit ve hormon dengesizlikleri

AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİ NASIL AZALTABİLİRİZ?

1)Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız

zamanla az tuza alışacaktır

2)Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu,

maydanoz, limon ve sarımsak gibi besinler kullanın

3)Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan

tuzu ve tuzlu sosları kaldırın

4)Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri

tercih edin

5)Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce

mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin

AŞIRI TUZ İÇEREN BESİNLER

- Hazır soslar (soya, ketçap, barbekü, tartar, salsa, hardal, makarna vb. soslar)

- Atıştırmalık ürünler (cips, tahıl bazlı bar, meyve bazlı bar, patlamış mısır gibi)

- Tuzlanmış kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem, leblebi, kavurga, kabak ve ayçiçeği çekirdeği, her türlü çekirdek içi vb.)

- Turşu ve salamura besinler (siyah ve yeşil zeytin, sebze turşuları), balık konserveleri, tuzlanmış ve/veya salamura edilmiş et ve balık ürünleri

- Aromalı/aromasız, doğal/doğal olmayan gazlı/gazsız mineralli içecekler

- Geleneksel olarak evlerde hazırlanan turşu, salça, tarhana, yaprak salamurası vb. besinlerdir."