Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı’nın görüşmeleri sırasında AK Parti Grubu tarafından verilen önerge 15 Mart 2017 tarihinde Meclis tarafından kabul edildi.

Çorum Pancar Ekicileri Kooperatifi'nden yapılan açıklamaya göre; önergeye göre, Türkiye Şeker Fabrikaları’na ait fabrikaların özelleştirilmesi halinde, Türkiye Şeker Fabrikaları tarafından şirketlere tahsis edilen kotalar da devir tarihi itibarıyla alıcıya aktarılmış olacak.

Düzenlemeye göre, NBŞ için belirlenecek kota miktarında yapılan değişiklik sonucu ortaya çıkan kota fazlası Türkiye Şeker Fabrikaları’na aktarılacak.

PANKOBİRLİK tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Sektörün geleceği ve insan sağlığı açısından son derece önemli olan ve Birliğimizce de memnuniyetle karşılanan bu karar nedeniyle bu önergeyi meclis gündemine getiren Sayın Hükümetimize ve bu önergeye destek veren tüm milletvekillerimize teşekkürlerimiz arz ederiz.

Bu kararla Kotası %5’e düşürülen NBŞ üretiminden dolayı 133.500 ton pancar şekeri daha fazla üretilecektir. Böylece;

Düşürülen NBŞ kotasından dolayı pancar şekeri üretimine aktarılacak miktar Kamu şeker fabrikalarının kapasite kullanım oranını artıracak, Birim şeker maliyetleri düşmüş olacak ve bu miktar kadar ekonomiye daha fazla katma değer ve istihdam sağlanmış olacaktır.

Bir dekar pancar alanının mekanizasyonun gelişmesine rağmen, ekim, gübreleme, çapa, tekleme, seyreltme ve sulama gibi işlemleri yapmak üzere 4 kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu durumda 50.000 pancar üreticisinin aile işgücü ile birlikte, yaklaşık söz konusu tarımsal faaliyetlerde çalışan yaklaşık 550.000 tarla sahibi ve işçisine istihdam anlamına gelmektedir.

Düşürülen bu miktar yaklaşık 1 milyon ton şekerpancarına eşdeğer olup, yaklaşık 140.000 dekar alan daha şeker pancarı üretimine kazandırılmış olacaktır.

Hayvancılıkta ve hayvan beslemesinde çok önemli bir kaba yem olan yaş pancar küspesi 300.000, yem katkı maddesi ile maya ve yem sanayiinin en önemli girdisi olan melas 50.000 ton daha fazla üretilecektir. Bu durum ülkemizin kaba yem açığını azaltacak aynı zamanda ülkemizin son yıllarda büyük sorun yaşadığı kırmızı et üretimine yansıması ise yaklaşık 15.000 ton üretim artışı şeklinde olacaktır.

Sonuç olarak TBMM’de kabul edilen öneri geç kalınan bir karar olmakla birlikte bu gelişme sektör açısından son derece sevindirici olmuştur. Sektörü AB normlarına yaklaştıran bu kararın önümüzdeki pazarlama yılları içinde kalıcı olması veya NBŞ kotasının Fransa ve Hollanda da olduğu gibi %0 olarak belirlenerek kaldırılması en büyük temennimizdir. Alınan bu kararın ülkemize ve sektöre hayırlı olmasını diliyoruz."