Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Zati Vatansever, kenelerin 'yumuşak keneler' ve 'sert keneler' olmak üzere ikiye ayrıldığını ifade ederek, kenelerin kan emerek beslendiğini söyledi.
Bugün Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen “Son Veriler Işığında Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Çorum İli Değerlendirmesi” konulu sempozyumda konuşan Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Zati Vatansever, "K.K.K.A Kene Biyolojisi, Ekolojisi, Korunma ve Kontrol" konuları üzerine bilgi paylaşımında bulundu.
İnsanların kenenin ilk yapışmasını hissetmediğinin altını çizen Vatansever, kenenin bir an öce vücuttan çıkarılması gerektiğini aksi takdirde ne kadar uzun süre vücutta kalırsa patojenlerin o kadar fazla oluştuğunu kaydetti.

Vatansever, kenelerin 2 kere gömlek değiştirdiklerini ifade ederek, ambush (pusucu) kenelerin nemli yerlerde yaşam sürdüklerini, hunter (avcı) kenelerin ise otlara tırmanmadığını, topraklarda saklandığını, bir titreşim hissettiklerinde topraktan çıktığını ve çok iyi gördüklerini söyledi.