Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi ve Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama Araştırma Merkezi tarafından ortaklaşa yürütülen “Kadınlar ve Diyabet” konulu panel Çorum Belediyesi Buhara Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Panele Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül’ün eşi Halime Gül, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Yabacıoğlu’nun eşi Sıdıka Yabacıoğlu, Belediye Meclis Üyeleri Fatma Geniş, Nahide Tekin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelde Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykan, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri, Endokronoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyabet Eğitim Birimi Eğitim Hemşiresi Hülya Çiçek Acar ve Dilek Veske sunum yaptı.

“Kadınlar ve Diyabet” konulu panelin açılış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykan, dünyada yaklaşık 199 milyon kadının diyabetle yaşadığının tahmin edildiğini ve bu sayının 2040 yılında 313 milyona ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyabet Eğitim Birimi Eğitim Hemşiresi Hülya Çiçek Acar ise “Türk kadınının sağlık algılayışı, sağlık okuryazarlığı nedir, kimler diyabet için risk altındadır” Konulu sunum yaptı. Hülya Çiçek Acar sıkça yaşanılan durumların başında gelen başkasının ilacını kullanmanın zararlarından bahsetti. Aile içerisinde kadının önemine değindi.

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri, Endokronoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler “Diyabet Nedir?” konulu sunumunda diyabetin belirtilerini ve nasıl ortaya çıkabileceğini anlattı. “Diyabet insülin eksikliği yada etkisizliği nedeniyle ortaya çıkan kan şekeri yüksekliği ve idrarda şeker varlığı durumudur” diyen Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler diyabet nedeniyle vücudun karbonhidrat, yağ ve proteinlerden yeterince yararlanamayacağını söyledi. Doç. Dr. Küçükler sunumunun sonunda ise izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Panelde son olarak konuşan Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyabet Eğitim Birimi Eğitim Hemşiresi Dilek Veske ise “Diyabetle Yaşam” konulu sunumunda diyabette egzersizin önemine değinerek diyabet hastalarının yapacakları egzersizler sayesinde kan şekerinin istenilen düzeye çekilebileceğini söyledi.

Panelin sonunda Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykan, Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri, Endokronoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyabet Eğitim Birimi Eğitim Hemşiresi Hülya Çiçek Acar ve Dilek Veske’ye Çorum Belediye Başkanı Zeki Gül’ün eşi Halime Gül tarafından teşekkür belgesi verildi.