Çorum Çölyak Derneği’nin hazırladığı ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Glutensiz Üret Sağlıklı Tüket” projesi başarı ile sona erdi.

Projenin sona ermesi nedeniyle Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kapanış toplantısı düzenlendi.

Programa Çorum Belediyesi Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Günay, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Mustafa Bayrak, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Murat Günay, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Barış, TOÇ BİR-SEN Şube Başkanı Arzu Özkader ve Çorum Bahçelievler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Musa Akış ile çok sayıda dernek üyesi ve davetli katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve istiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda bir açılış konuşması yapan Çorum Çölyak Derneği Başkanı Fatma Müjgan Demir, “Bu gün 32 kursiyerin katıldığı 190 saatlik teorik ve uygulamalı glütensiz yiyecek yapım eğitim programını başarı ile tamamlamanın mutluluğu içindeyiz. Konusu üzerine Türkiye’de tanınmış başarılı eğitmenimiz Doğu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Elemanı Glutensiz Şef Süleyman Engin bu eğitimleri büyük bir özveriyle gerçekleştirdi. Kendisine buradan teşekkür ediyorum. Çölyak, glutensiz beslenmeyi yaşam tarzı haline getirme zorunluluğudur. Bu kapsamda misyonumuz gereği toplum ve çölyak ailelerini bilinçlendirme görevine uygun faaliyetler yürütmekteyiz. Glutensiz beslenme mecburiyeti olan insanların hayatını kolaylaştıracak bazı dokunuşlara ihtiyaç vardı. Aynı zamanda mutfakta bazı uzman ellerden destek almak gerekiyordu. Bunun için, glutensiz üret sağlıklı tüket projesini hayata geçirmeye karar verdik. Projenin her aşamasında İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü bize rehberlik etti. Öncelikle Müdürümüz Mustafa Bayrak olmak üzere tüm müdürlük ekibine teşekkür ediyorum. Projemizin onaylanma aşamasında ise sayın vekillerimizden destek aldık. Başta AK Parti MKYK üyesi Ahmet Sami Ceylan olmak üzere Milletvekillerimiz Erol Kavuncu ve Oğuzhan Kaya’ya teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Projenin ilk olarak, alanında uzman doktor, pedagog, diyetisyen ve glutensiz şeften oluşan bir grupla çölyak bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdiklerini anlayan Demir, “Projeyi hayata geçirirken öncelikle çokça yaşanan sıkıntıların üzerine gitmeyi düşündük. Böylelikle ailelerin mutfakta yaşadığı sorunların çözümüne destek olacaktık. Proje kapsamında gerekli olan mutfak gereçlerini temin ettik. Eğitim boyunca son derece keyifli, dolu dolu ve bilgilendirici saatler geçirdik. Çölyak ailelerinin en büyük sorunu olan ekmek yapımı konusunda şeften aldığımız reçete ve püf noktası diyebileceğimiz bilgilerle son derece başarılı sonuçlara imza attık. Buna sıcak simit, yumuşak poaca, kurabiye, pizza, künefe, lavaş gibi hayalini kurduğumuz yiyecekleri de ilave ettik ve gün sonunda eserlerimizi dernek üyelerimiz, aileleri ve ilimize ait değerli protokol konuklarımızla paylaştık. Onlardan aldığımız memnuniyet ve takdir bizi daha da cesaretlendirdi. Özellikle kursiyer ve minik Çölyak hastalarının yüzündeki mutluluğu görmek son derece değerliydi. Eğitim sürecinde, imkanlar çerçevesinde kursiyer sayısının sınırlı oluşu bizi üzen tek noktaydı. Daha fazla aileye ulaşmalıydık. Bu eksiğimizi, ilerleyen günlerde kendi mutfağımızda, aldığımız eğitimi diğer üyelere aktarmayı planlayarak aştık. Eğitim projemizin finalinde Türkiye’de bir ilke imza atarak glutensiz şefler yarışıyor yarışmasını gercekleştirdik. Yarışma, Glutensiz pastacılık, Glutensiz orijinal tabak, Glutensiz unlu mamuller ve Glutensiz tatlı adlı dört kategorilerinden oluşuyordu. Yarışan şef adayları hazırladıkları tabakları seçkin jüri üyelerimize tattırarak puanları topladılar. .Yarışma sonucunda jüri üstün başarı gösteren yeni şefleri derecelendirirken zorlandı. çünkü hepsi birbirinden başarılıydı. Gerçekleştirdiğimiz ikinci bir ilk ise yemek kitabıydı. Kitabımız eğitim süresince aldığımız bilgiler ışığında ortaya çıkan glutensiz tariflerden oluştu. Ayrıca projenin en önemli çıktıların birisi de: kurulan glutensiz mutfak içinde yer alan malzemeler çölyaklılara hizmet vermek üzere proje bitiminde derneğimizin kullanımına verilmiştir.Bu bizim için çok büyük fırsatları doğurmuştur. Önümüzdeki günlerde kuracağımız glutensiz mutfak ile çölyaklılara hizmet vermeye başlayacağız. Tüm ülkemize ve Çölyak ailelerine sağlıklı bir yaşam diliyor, özverili çalışmalarından dolayı dernek yönetim kurulu arkadaşlarıma sonsuz teşekkür ediyorum. Ayrıca, Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Hitit Üniversitesi, Sağlık, Milli Eğitim, Sivil Toplumla ilişkiler, Kültür ve Turizm, Tarım, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlükleri gibi kurum idarecilerimize ve yerel basınımıza vermiş oldukları desteklerden dolayı teşekkür ediyorum. Hepinizle başka projelerde tekrar görüşmek ümidiyle esenlikler diliyorum” diye kaydetti.

Daha sonra konuşan Glütensiz Şef Süleyman Engin ise “Glutensiz beslenme ile ilgili ülkemizin bugün ki geldiği noktaya bakacak olursak Çorum Çölyak Derneği’nin hayata geçirdiği bu tip projelerin farkındalığa ciddi katkı sağladığını görmekteyiz. Çorum Çölyak Derneği’nin rol model teşkil eden “Glütensiz Üret sağlıklı tüket Projesi” kendi içerisinde birçok ilki barındırak büyük başarılara imza attı. Çorum Çölyak Derneği’nin yöneticileri bu proje ile Çorum’un Turizm potansiyeline değer katacak ek bir başarı göstergesine imza attılar. Proje, Türkiye’nin ilk glütensiz şef yarışmasının düzenlenmiş olması, ilk glütensiz yemek kitabının hazırlanmış olması, glütensiz mutfağa dair en uzun ve en kapsamlı eğitim modülünü uygulayarak katılımcıların sertifikalandırılmış olması gibi ilklere imza attı. Çorum Türkiye’nin ilk glütensiz şef yarışmasına ev sahipliği yaparak yarışmacıların sergilediği performansla yeni ürünler geliştirildi. Hatta ilk glütensiz “Keşkek” yapımı bu yarışmada gerçekleşti.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren diğer Çölyak dernekleri için ilham veren, yol gösterici nitelik taşıyan bu tip projeler çölyaklılar için birer yaşamsal kaynağa dönüşüyor. Çorum Çölyak Derneği bu proje ile bir bakıma glütensiz beslenmeye dair bilgi kirliliğini ortadan kaldırarak gerek Çorum’da gerekse Türkiye genelinde yaşayan çölyaklılara rehberlik etmiştir. Proje aynı zamanda glütensiz reçete kavramını geliştirerek eğitime katılan her bir çölyaklının glütensiz mutfakta en iyi ürünü üretebilme yeteneğine eriştirdi. Bu vesile ile proje boyunca samimiyet ve hoşgörü çerçevesinde gönüllülük ilkesini esas alarak çalışan ve bu anlamda tüm Türkiye’ye örnek olan Çorum Çölyak Derneği’nin yöneticilerini tebrik ediyorum. Bu anlamlı projenin bir parçası olmamı sağladıkları için derneğimize teşekkürlerimi sunuyorum.Tüm katılımcılar başta olmak üzere projeye desteklerini esirgemeyen herkese ve misafirperver Çorum’lu hemşehrilerime teşekkür ederim” dedi.

Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü de, projenin önemine dikkat çekerek, emeği geçenleri tebrik etti.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen bu çalışmanın başka illere de yayılmasını gerektiğini söyleyen çöplü “Çorum Belediyesi olarak çölyaklıların hayatını kolaylaştırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Çölyak hastaları için İstanbul’dan 2800 glutensiz ekmek getirtiyoruz ve bu ekmekleri 4 büfede halka sunuyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından projeye yaptığı katkı ve özverili çalışmalarından dolayı Glütensiz Şef Süleyman Engin’e, Belediye Başkan Yardımcısı Lemzi Çöplü tarafından plaket taktim edildi.

Daha sonra protokol üyeleri tarafından kursiyerlere sertifikalar ve proje kitapları takdim edildi.Toplu fotoğrafa çekilmesinin ardından Glutensiz kokteyl ve Glutensiz Şef’in dernek üyelerine dağıtılan proje kitaplarını imzalaması ile toplantı son buldu.