Çorum Özel Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Murat Akbaba, obeziteyle mücadelede Mide Botoksu uygulaması hakkında bilgiler verdi.

Obezitenin (Şişmanlık) çağımızda tansiyon, şeker, akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları gibi kronik süreçlere neden olan önemli bir sorun olduğuna değinen Akbaba, “Obezite ile mücadele kapsamında gerek devletler gerek tıp dünyası önemli çalışmalar ve araştırmalar yapmaktadır. Tıp dünyasında obezite ile mücadele kapsamında, halen yapılmakta olan çeşitli obezite ameliyatları devam ederken, bu ameliyatlarla ilgili nadirde olsa gelişen komplikasyonlar, hasta grubunda yoğun çekincelere neden olmaktadır” dedi.

Günümüzde obezite tedavisinde diyete yardımcı, kilo vermeyi kolaylaştıran daha basit ve risksiz yöntemler uygulanmaya başlandığını anlatan Akbaba, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Mide duvarına botoks uygulaması, uyutma anestezisi (sedasyon) altında, yaklaşık 10 dk. içerisinde uygulanabilen basit bir uygulamadır. Hasta yaklaşık yarım saat içinde günlük hayatına dönebilmektedir. Uygulamada C.botulinum isimli bir bakteriden üretilen bir toksin mide duvarına enjekte edilmekte ve bu sayede mide hareketlerinde yavaşlama, erken doyma-geç acıkma hissinin oluşturulması sağlanmaktadır. Diyete uyumun ve açlıkla baş etmenin çok daha kolaylaştığı bu yöntem ile kilo verme çok daha fazla ve kolay olabilmektedir. Uygun yaklaşımla fazla kiloların yüzde 20-30'nun verilebildiği işlemin etkisi, uygulamadan sonra 3-4 gün içinde hissedilir ve bu etki ortalama 6-7 ay kadar devam eder.”