Memur-Sen Çorum İl Temsilcisi Ahmet Saatcı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada:”Her geçen yıl artan bir umut ve heyecanla kutladığımız 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bir yandan engellilerin yaşadığı sorunları ve bu konuda yapılması gerekenleri öne çıkarırken, öte yandan bu büyük toplumsal sorunun çözümü yolunda devlete, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına ve tek tek tüm bireylere düşen görevleri de hatırlatmaktadır. Engellilerle ilgili tüm sorun alanlarının; temel insan hakları çerçevesinde, fırsat eşitliği sağlanarak, ayrımcı uygulamalara yer vermeksizin çözümlenmesi, özürlülerin üretken, istihdam edilen, saygıdeğer ve eşit haklara sahip birer birey olarak toplumsal yaşama tam katılımlarının sağlanmasıdır. Bu hedefe ulaşmanın temel unsuru da devletin ve toplumun tüm kesimlerinin hizmet ve uygulamalarda özürlülerimizin ihtiyaçlarını dikkate alarak bir bütün halinde ve işbirliği içinde çalışmasıyla mümkündür.”
Engellilerle ilgili düzenlemeler yapılması gerektiğine değinen Saatcı, ” Engelliler alanında sistemli bir yapı oluşturma çalışmalarına ilk olarak hukuk alanındaki boşluklar giderilerek başlanmalıdır. Engellilerle ilgili evrensel insan hakları ilkeleri çerçevesinde yeni sosyal politikalar üretilmesi sağlamalıdır. Bu nedenle sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım, ulaşılabilirlik, sosyal güvenliğe ilişkin sorunların çözümü ile özürlü bireylerin her bakımdan gelişmesi, toplumsal hayata tam katılımlarının sağlanması ve bu hizmetlerin koordinasyonu için gerekli düzenlemelerin yapılması yasal çerçeveyle belirlenmek zorundadır. Bu zorunluluk, ilkesel düzeyde ve bütüncül karaktere sahip biçimde engellilik alanında temel hak ve hizmetlerden yararlanma, fırsat eşitliği yaratmanın yanı sıra, engellilere yönelik hizmet sunumu ve uygulamalarda belirli bir Stratejik planlamalarla “önce insan” ilkesinden hareketle, özürlüler konusunda bilinç, sadece kanunlarda yer alan hükümlerin uygulanması ile değil, yazılı olmayan toplumsal kuralların da tüm vatandaşlarımızca benimsenmesinin sağlanması ile mümkün olacağının unutulmaması lazımdır.”
Engellilerle ilgili topluma düşen görevlere de değinen Saatcı, ”Engellilik, sosyal hayatı engelleyen bir kusur değil, desteklenmesi gereken bir durum olarak kabul edilmelidir. Toplum olarak yapmamız gereken değiştiremeyeceğimiz engellilik karşısında bireyleri daha çocukluk yaştan başlayarak eğitmeli onlara engelliliğin nedenlerini en iyi bir şekilde anlatmalıyız. Bu nedenle hiçbir zaman her insanın bir özürlü adayı olduğunu düşündüğümüzde yapılacak çalışmalar daha fazla önem kazanmaktadır. Sonuç olarak engellilere şunu söylemek istiyoruz: birçok engelli yaşıtlarına karşın birçok konuda geri kalmışlardır. Bu açığı kapatmak için engellilerin daha çok çalışması gerekir. Engelli olmayan kişilere de düşen görevler var: Engellilerle yan yana geldiğinizde onları anlamaya çaba gösterin. Acıyarak değil tanımak amacıyla onlara yaklaşın. Belki onlar konuşmakta çekingen olabilirler. Siz ilk adımı atarak bu paylaşımı kolaylaştırın. Şunu unutmayın: onlar sizin gibi bir insan. Sadece bazı organlarını tam kullanamıyorlar.”
Memur-Sen olarak engelliler alanındaki sorunların, tüm tarafların ve toplumun el ele vererek birlik içinde çözülebileceğine olan inancımızla kutladığımız Dünya Engelliler Günü vesilesiyle tüm engelli kardeşlerimize saygılarımızı ve sevgilerimizi sunuyorum.