Yeşilay Çorum Şubesi tarafından Hitit Üniversitesi’nde düzenlenen Anne Üniversitesi kapsamında katılımcılara sigara ve uyuşturucu bağımlılığı anlatıldı.

Katılımın oldukça yoğun olduğu seminerde Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Dr. Fikri Özdemir ve Dr. Özlem Erçen Diken katılımcılara solunum sistemi anatomisi, sigara nargile elektronik sigara ıqos bağımlılığı ve zararları hakkında bilgiler verdi.

Seminerde konuşan Dr. Özlem Erçen Diken, elektronik sigaranın sigara kartelleri tarafından zararsızmış gibi gösterildiğini ama bu ürünlerin nikotin bağımlılığı ve tütün içerdiklerini, zararsız olduklarına dair hiçbir bilimsel yayının bulunmadığını, hatta bazı kişilerde hem sigara hem elektronik sigara içildiğini, elektronik sigaranın asla sigarayı bırakma yöntemi olmadığını, ıqos inde davranış olarak sigarayı taklit ettiğini ve tütün içerdiğini söyledi.

Nargilenin de sigaradan her alanda daha zehirli ve zararlı olduğunu kaydeden Dr. Diken, sigaraya ek olarak nargilenin ortak kullanıldığı için bulaşıcı hastalıklar açısından ilave risk taşıdığını belirtti.

Çorum Yeşilay Şube Başkanı Dr. İsmail Türker Ejder ise katılımcılara Yeşilay’ı tanıtıp toplumda sigara ve uyuşturucu bağımlılığının çok tehlikeli boyutlara ulaştığını, Çorum’da 13 yaş altı çocuklarda sigara içme oranının % 10 olduğunu ve bunun korkunç bir oran olduğunu söyledi.

Anne ve babaların evlerinde balkon dahil kesinlikle sigara içmemeleri hakkında uyarılarda bulunan Ejder, eve gelmeden 1 saat önce sigarayı bırakıp evde el yüz temizliği ve kıyafetleri değiştirdikten sonra çocuklara yaklaşılması gerektiğini, annenin çocuk gelişiminde en önemli faktör olduğunu, bu mücadelede kadınların yardımı olmadan başarılı olamayacaklarını belirtti.

Ejder son olarak, bu mücadeleye destek olmaları için Yeşilay bünyesinde oluşturulacak kadın kollarına katılıp kendilerine destek olmaları istedi.