Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yüksek oranda görülen “ağız diş hastalıkları”nın oluşmadan önlenebilen hastalıklar grubuna girdiğini ve genel sağlığın bir parçası olan ağız diş sağlığının yaşamsal fonksiyonlarının korunması ve yaşam kalitesinin devamı açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, çocuklarda görülen ağız diş hastalıklarının ve özellikle diş çürüklerinin okul başarısını ve çocuğun kendine güvenini olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.
Yapılan açıklamada şunlara yer verildi:
"Flor yeryüzünde yaygın olarak bulunan bir mineraldir. Bazı su kaynakları ve gıdalarda da flor bulunmaktadır. Flor iyonu vücutta en çok kemik ve diş gibi sert dokularda birikmektedir. Flor uzun yıllardır koruyucu diş hekimliği alanında kullanılmakta olup sistemik yollarla alınan florürlerin etkisi çok az iken, asıl etkisi yerel uygulamalarla oluşmaktadır. Flor, dişte kaliteli bir mine oluşumuna katkıda bulunmakta, bu tabakanın çözünürlüğünü azaltmakta ve zararlı asitleri durdurmaktadır

FLORÜR diş çürümesine karşı nasıl korur?
Florür dişleri iki şekilde korur:
1- Diş çürümesi ağız içindeki belli bir bakteriden kaynaklanır. Şekerli bir gıda yediğinizde bu bakteri dişin yüzeyindeki faydalı mineralleri yok eden bir asit üretir. Florür, bu zararlı asit üretimini engeller.
2- Eğer diş mineleri zaten asit tarafından zarar görmüşse, florür zarar gören alanlarda birikerek mineyi yeniden yapılandırır. Böylece çürüklerin oluşmasını engeller, bu tabakanın çözünürlüğünü azaltır ve zararlı asitleri durdurur.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından başlatılan ve 2014-2015 eğitim yılında ilk kez uygulanan “Florürlü Vernik” uygulamaları kapsamında; tüm yurtta 60 ayını doldurmuş ana-sınıfı öğrencilerine florürlü vernik uygulandı.
Bu uygulama çerçevesinde; Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü il genelinde toplam 13 diş hekimi ve 38 personel ile 60 ayını doldurmuş 4117 sayıda öğrenciye ulaştı ve 3068  sayıda anasınıfı öğrencisine gezici diş aracı ve sınıflarında florür vernik uygulandı. İlkokul öğrencilerine ve anasınıfı öğrencilerine “Diş taraması ile Farkındalık Eğitimleri” yapılarak il genelinde toplam 6652 öğrenciye diş fırçası-diş macunu dağıtıldı.

Florür vernik uygulamasında amaç;
• Öğretmen ve velinin dikkatini çekebilmek,
• Diş yapısını kuvvetlendirmek,
• Çürüğe karşı direnç kazanılmasını sağlamak,
• Çocuğa fırçalama alışkanlığını kazandırmak,
• Diş minesini güçlendirmek,
• Yeni çıkan özellikle birinci azı dişlerini kuvvetlendirmek,
• Mevcut çürüklerin çürüme hızlarını azaltabilmektir."