Dt. Çağatay Özyıldırım, çocuklarda diş çürüklerine dikkat edilmesi gerekliğini belirtti.
Klinik34 diş hekimlerinden Dt. Çağatay Özyıldırım, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Çocuklarda arka bölge dişlerinin üzerilerine 5 dk gibi kısa bir sürede uygulanan fissur örtücüler (sealant) ile çürümenin en yoğun olduğu bölgeleri uzun yıllar koruma altına alıyoruz. Böylelikle çocuk yaşta diş hekimi korkusu yaşatan ağrılı süreçler ortadan kalkıyor" diye konuştu.

FİSSÜR ÖRTÜCÜ NEDİR?
Dt. Çağatay Özyıldırım, açıklamasını şöyle sürdürdü:
”Fissür örtücüler arka bölge dişlerin üstündeki oluklara uygulanan şeffaf ya da beyaz renkteki akışkan kompozit dolgu maddeleridir. Sıvı şeklinde olduğundan ve akışkan yapısı sayesinde yüzeydeki boşlukları doldurur. Bu nedenle ekstra bir oluk hazırlamak ya da dişi aşındırmaya ihtiyaç yoktur."

ÇOCUKLARIN DİŞLERİ NEDEN ÇÜRÜMEKTEDİR?
Dt. Çağatay Özyıldırım, "6-12 yaş arası çocukların daimi dişlerin sürmesiyle birlikte karışık dişlenme dönemini başlamaktadır. Bu dönemde, fırçalama alışkanlığının tam kazanılmaması, tüketilen yoğun şekerli besinler ve sürme dönemindeki dişlerin çürüğe daha yatkın olması çürük görülme sıklığını arttırmaktadır" dedi.

KİMLERE UYGULANIR?
Dt. Özyıldırım şöyle devam etti:
"Fissür çürükleri yani başlangıç çürükleri yoğun bir şekilde çocuk ve genç bireylerde görülür. Bu nedenle özellikle daimi dişleri yeni sürmüş çocuklara (6-12 yaş) uygulanmaktadır.
Fissür örtücüler zamanla aşınabilir ya da yerinden çıkabilir, buna rağmen olukların içinde kalan bölümü tamamen ortadan kalmak, yapılan araştırmalar sonucunda yüzde 85- yüzde 95 oranında fissür örtücüler oluklar arasında tamamen kalmaktadır. Bu sayede çürüğe karşı direnci hiç fissür örtücü yapılmamış bir dişe göre çok yüksek seviyedir.”