Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Gül mesajında, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl Dünya Gıda Günü olarak kutlanıyor. Örgüt 2019 yılı temasını; “Sıfır Açlık olan bir Dünya için Sağlıklı Beslenme” olarak belirledi. Son yüzyılda; küreselleşme, kırsaldan kente göç ve kentlerdeki hızlı hayat şartları beslenme biçimimizi ciddi şekilde değişti. Lifçe zengin yiyecekleri terk ederek işlenmiş gıda, et ve diğer hayvansal ürünlere yöneldik” dedi.

“Artık evde yemek yapmaya daha az zaman harcıyoruz. Özellikle şehirlerde, tüketiciler beslenme ihtiyaçlarını süpermarketler, fast food restoranları ve paket servisten karşılıyor.

Sağlıksız diyetlerin yanında hareketsiz hayat tarzı, obezite oranlarının hızlı bir şekilde artmasına yol açtı. Üstelik bu yalnızca gelişmiş ülkeleri değil, açlık ve obezitenin aynı anda görüldüğü düşük gelirli ülkeleri de etkiliyor” diyen Necati Gül, Bugün dünya genelinde 670 milyon yetişkin, 120 milyon çocuk ve genç obez. Ne hazin bir çelişkidir ki 820 milyon insan açlıkla karşı karşıya.Dünya sağlık örgütleri; Sağlıksız bir beslenme biçimini, bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerde en büyük risk faktörü olarak kabul ediliyor” ifadelerine yer verdi.

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, “Dünya genelinde her 5 ölümden 1’inden sorumlu olan sağlıksız yeme alışkanlıkları, yılda 2 trilyon dolarlık maliyetiyle ülkelerin sağlık bütçelerinde de önemli bir yer tutuyor.Obezite ile boğuşan Dünyada, küresel çatışma, iklim değişiklikleri ve gelir eşitsizliğinden dolayı açlık çekenlerin sayısı hızla artmaya devam ediyor.Açlık ve yetersiz beslenmenin her yönüyle ele alınması, herkes için gıda güvenliği ve sağlıklı diyetler sağlanması amacıyla harekete geçilmesi ve bu konuda farkındalık oluşturulması gerekiyor.Dünya Gıda Günü'nde, açlık konusunun sadece insanları doyurmak değil, onları beslemek, sağlıklı yiyeceklerin üretim ve tüketimini eş zamanlı olarak sürdürülebilir olması gerekiyor.Sonuç olarak, aşırı tüketimin ve israfın önüne geçerek obezitenin ve açlığın önüne geçmenin, insani bir görev olduğunu bilmemiz gerekiyor” açıklamalarında bulunu.