Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, "Bilinçsiz bir şekilde anız yakma alışkanlığını sürdürenler gerçekte ülkemizin geleceğine ne kadar büyük bir zarar verdiğinin farkında değildirler. Anız yakmak toprağa çevreye ve sürdürülebilir tarımın gerçekleştirilmesine vurulan bir darbedir" dedi.  
Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, anız yangınlarına karşı vatandaşları uyardı. Anız yangınları sırasında toprak yüzeyinde 252 dereceye ulaşan bir sıcaklık ortaya çıktığına dikkat çeken Sayan, bunun toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirerek sertleştirerek toprağın üst tabakasındaki organik maddeleri yok ettiğini ve bazı mikro elementleri bitkilerin faydalanamayacağı forma dönüştürdüğünü belirtti. Toprağın fiziksel yapısındaki organik maddelerin azalması sonucunda toprağın su
tutma kapasitesi ve havalanma özelliğinin azaldığının altını çizen Sayan, "Bu nedenle anız yakılan tarlalarda ekim öncesi toprak tavı yetersiz olur ekilen bitkilerin makro ve mikro besin maddesi eksiklikleri görülür. Anız yakmanın bir diğer zararı ise doğal dengenin bozulmasıdır. Anız yakıldığında topraktaki birçok mikroorganizma yanarak ölüyor. Böylece doğal dengenin bozulmasıyla tarlalarımızda zararlar artarken her geçen yıl daha fazla ilaçlı mücadele yapmak zorunda kalınıyor" diye konuştu.   
Özellikle orman alanlarına yakın tarım arazilerinde anız yakılmasının bilançosunun daha ağır olduğunu vurgulayan Sayan, "Anız yakılması sonucunda çıkan orman yangınları milli servetimiz olan ormanlarımızı ve içerisinde barınan yaşamı yok ediyor. Kimi zaman karayolu kenarlarında yakılan anızdan çıkan duman ciddi trafik kazalarına neden olabiliyor. Önemli maddi kayıplara neden olabiliyor. Anız yakmanın zararları bununla da bitmiyor anız yakıldığında tarla yüzeyi örtüsüz dolayısıyla korumasız kaldığı için
toprağa doğrudan rüzgar ve su erozyonuna açık hala getiriyor. Sürdürebilir tarımsal üretim için gerekli olan tarla topraklarımızın verimliliğin korunması, çiftçilerimizin anız yakma alışkanlığını bırakmasına bağlıdır" dedi.  
Anız yangınları konusunda oda olarak kırsalda yaşayan insanları bilgilendirdiklerini dile getiren Sayan, önümüzdeki günlerde anız yangınlarının zararları konusunda eğitim semineri düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.