Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çorum Şube Başkanı Merter Kocatüfek,
663 sayılı KHK’nın 02 Kasım 2012 günü yürürlüğe girmesinden bu tarafa sağlık çalışanları açısından kesintisiz bir yıkım süreci yaşanmaya başlandığını söyledi.
Bu sürecin son halkasının birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarından binlercesinin apar topar kamu hastane birliklerine atanmasıyla devam ettiğini vurgulayan Kocatüfek, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’na bağlı Toplum Sağlığı Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanı ile Sağlık Bakanlığı’na bağlı 112 Acil Sağlık Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanı kendi istekleri olmadan kanuna aykırı ve keyfice bulundukları ilin hastanelerine atandıklarını belirtti.
Başkan Kocatüfek konu ile ilgili açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
6663 sayılı KHK’ya göre Sağlık Bakanlığı yeniden yapılandırılırken bütün kadro işlemlerini 2 Kasım 2012’ye kadar yapması gerekirdi. Bunu yaparken de tüm çalışanlara gerekli duyuruların yapılması, çalışmak istedikleri yerleri sorması gerekirken Bakanlık yayınlamış olduğu genelgelere uymamıştır. Dolayısıyla, KHK’ya aykırı olarak 2 Kasım’dan sonra binlerce insanı mağdur etme pahasına keyfi bir uygulama başlatmıştır.
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bu keyfi işlemi sonucunda koruyucu sağlık hizmetlerini veren Toplum Sağlığı Merkezleri ve Acil Sağlık Merkezlerinde personel sorunu yaşanacaktır. Bu durum Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu sağlık hizmetlerine değer vermediğini de ortaya koymaktadır.
Kamu Hastane Birliklerine atanan sağlık çalışanları ise başlarındaki sözleşmeli CEO’ların iki dudağı arasında esnek ve kuralsız bir şekilde görev yapmak durumunda bırakılmıştır.
Sağlıktaki yıkım sürecine karşı yıllardır emek ve meslek örgütleri ile birlikte mücadele yürütmekteyiz. AKP’nin yandaşı olan sendika ise bu süreci izlemiş, adeta desteklemiştir. Yandaşların, sağlık çalışanlarının yeniden yapılandırma süreci ve devamı ile birlikte yaşayacağı sorunları çözme iradesi yoktur. Sağlık çalışanlarının bu sürece karşı mücadele etmekten başka bir seçeneklerinin olmadığı bir kez daha görülmüştür.
Sendikamız, yaşanan bu hukuksuz ve keyfi toplu atamalara karşı her türlü yasal ve meşru tepkisini göstererek, anti demokratik uygulamalara karşı mücadelesini sürdürerek, çalışanlara sahip çıkacaktır.
 
YERİ DEĞİŞTİRİLEN SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Türkiye genelinde yapılan bu keyfi atamalarda;
**Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı 5 Ekim 2012 tarih ve 115 nolu genelgesinin 6. Maddesi gereği hizmet puanı esas alınıp alınmadığı yapılan atamalarda incelenmelidir.
**663 sayılı KHK uyarınca Türkiye Halk Sağlığı Kurumu(THSK) Başkanlığının 08.10.2012 tarih ve 13425 sayılı yazısı ile THSK taşra teşkilatı kadro standartları yönergesinde değişiklik yapılmış ve yönerge ekindeki cetveller yenilenmiştir. Buna göre yapılan atamaların yönerge eki cetvellerine uygun olup olmadığına dair araştırma yapılmalıdır. 
**663 sayılı KHK uyarınca Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 16.08.2012 tarih ve 16784 sayılı yazısı ile Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatı kadro standartları yönergesi çıkarılmış ve yönerge ekinde kadrolara yer verilmiştir. Özellikle 112 merkezlerinde veya başka birimlerde görev yapıp naklen atanan personelin atamalarının bu yönergeye uygun olup olmadığının incelenmesi gerekmektedir.
**Ayrıca Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği halen yürürlükte olduğundan, gerek Sağlık Bakanlığı’nın taşra teşkilatı, gerekse Türkiye Halk Sağlığı Kurumu(THSK) taşra teşkilatının PDC sayılarının da dikkate alınması gerekmektedir.
Yapılan atamalarda, hizmet puanı sıralamasına uyulup uyulmadığı, mazeretleri olan personelin mazeret durumlarının gözetilip gözetilmediği gibi hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
 
MAĞDUR EDİLEN SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN HUKUKSAL OLARAK BAŞVURACAKLARI YOL
Atama kararının kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemesine dava açmaktır. Bu konuda dava açmak isteyen üyelerimize ve diğer sağlık emekçilerine dilekçe bazında hukuksal yardım yapılacaktır. Ayrıca mazereti dikkate alınmayıp ataması yapılan üyelerimizin ve diğer sağlık emekçilerinin karar kendilerine tebliğ edilir edilmez 7 gün içerisinde dilekçe ile başvurup mazeretlerini beyan ederek atamalarının iptalini istemeleri gerekmektedir. Bu konudaki teknik süreç şöyledir: Örneğin, sağlık mazereti olan bir hemşire resen atandığında, atama kararı kendisine 21 Aralık günü tebliğ edildi. Kendisi bu karara karşı 28 Aralık günü itiraz etti. İtirazı 25 Ocak 2013 tarihinde reddedildi. Bu kişi red kararının kendisine tebliğinden itibaren 53 gün içinde idare mahkemesine dava açabilir. Bu kişi atama kararı tebliğ edilip itiraz dilekçesi verene kadar geçen 7 günlük sürenin dava açma süresinden düşüldüğünü bilmelidir.
Resen atamalarla ilgili olarak Genel Merkezimiz Bakanlık düzeyinde girişimlerde de bulunulacaktır.
663 sayılı KHK’nın 35. maddesinin 4. fıkrası uyarınca Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşların taşra teşkilatlarında (THSK ile TKHB) çalışan personel ile ilgili olarak (Sağlık Bakanlığı taşra teşkilatı zaten il valiliğine bağlıdır) il valiliğinin 5442 sayılı kanun kapsamında il içinde bir yılı aşmamak üzere geçici görevlendirme yetkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla yapılan atamaların naklen atama mı ya da görevlendirme mi olup olmadığına da dikkat edilmesi gerekmektedir.
Son yapılan keyfi uygulama bir kez daha göstermiştir ki sağlık emekçilerinin SES’te (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası) birleşip meşru mücadelesini büyütmekten başka bir yolu kalmamıştır.