Çorum İl Sağlık Müdürlüğü, bayramların insanları bir araya getiren ziyaretlerin ve ikramların bolca yapıldığı özel günler olduğunu belirterek, böyle zamanlarda yediklerimize dikkat etmezsek olumsuz birtakım sorunlarla karşılaşabileceğimizi vurguladı.

Özellikle diyabet, yüksek tansiyon ya da mide rahatsızlıkları olan kişilerin bayram sofralarında daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Çorum İl Sağlık Müdürlüğü, konuya ilişkin açıklamasında önemli bilgiler  verdi.

ETLERİN SİNDİRİMİ HEM ZORDUR HEM DE UZUN SÜRER
Bu yüzden eti kesildiği ilk gün yememek daha doğrudur. Çünkü yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk oluşturur. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlıkları çeken bireyler, eti en az 24 saat bekletip öyle tüketmeliler.

ET PİŞİRME YÖNTEMİ DE BESİNLERİN BİYOYARARLILIĞINI ETKİLER
Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Mangal yapılması durumunda et ve mangal ateşi arasındaki mesafeye dikkat edilmelidir. Etlerin yüzeyinde kömürleşme oluşmamalı ve et tamamen pişmelidir. Kömürleşen etler kanser riski taşır. Ayrıca etleri pişirirken kendi yağında pişirmeli dışardan yağ eklenmemelidir. Özellikle hayvanın iç yağları ve sakatatlar kolesterol ve kalp rahatsızlığı olan hastalar için risk taşır.

BAYRAMDA YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEYİ UNUTMAYIN
Tek yönlü beslenmemek için kurban bayramında sebzeleri de unutmamalıyız. Gerek sebzeli et soteleri gerekse etin yanına C vitamini içeriği yüksek salatalar ekleyerek daha sağlıklı sofralar oluşturabiliriz.

BAYRAM ZİYARETLERİ VE İKRAMLAR
Bayramlar ziyaretlerin ve de ikramların bolca yapıldığı dönemlerdir. Bu ziyaretler esnasında aşırı yemekten özellikle de fazla tatlı tüketiminden uzak durmak gerekir. Şeker ve çikolata yerine kuru meyveleri, şerbetli tatlılar yerine de küçük porsiyonlarda sütlü tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. Şekerli ve asitli içecekler yerine de ayran, açık ve şekersiz çay ve bitki çayları tercih edilebilir. Yapılacak en sağlıklı tercihlerden biri de yeme içme konusunda kontrollü davranıp, misafirlere ikram konusunda aşırı ısrarcı olmamaktır. 

KURBAN ETİ SAKLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Etler küçük parçalar halinde ayrılıp buzluk ya da derin dondurucularda muhafaza edilmeli. Etler kullanılacağı zaman buzdolabının buzluk kısmından alınıp dolap kısmında çözdürülmeli. Oda ısında ya da herhangi bir ısıtıcı desteğiyle çözdürülmemeli. Çözdürülmüş etler tekrar dondurulmamalı.