Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çorum Şubesi Başkanı Merter Kocatüfek, 4/B’lilerin yanlış kesilen prim kesintilerini talep edebileceğini bildirerek, “memurlar.net” sitesinde yer alan dilekçe örneğinin yanlış olduğunu, memurların mağdur olmamaları için kuruma uygun dilekçe vermeleri gerektiğini bildirdi.
Merter Kocatüfek, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri verdi:
“9 Ekim 2012 günlü Memurlar.Net isimli sitede yer alan “4/B’liler yanlış kesilen prim kesintilerini talep edebilir, işte örnek dilekçe” başlıklı haber tarafımızdan incelenmiştir.
Öncelikle bu haberde belirtilen hukuksal değerlendirmenin doğru olduğunu ifade etmek isteriz. Ancak talep dilekçesinde eksiklik vardır.
Bilindiği gibi 31.03.2006 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan 5473 sayılı kanunun 1. maddesi ile 375 sayılı KHK’ye ek madde 3 eklenmiştir. Bu madde ile ilave ödemesi bulunmayan memurlara ve sözleşmeli personele ek ödeme ödenmeye başlanmıştır. Bu ek ödemeler 01.01.2006 tarihinden itibaren ödenmektedir. 375 sayılı KHK’nın ek 3. maddesinin 5. fıkrasında ödenen bu ek ödemenin damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabii tutulmayacağı belirtilmiştir.
Geçmiş süreç hatırlandığında 4/B’lilerin sigorta kesintisi yapılırken işveren devlet payının da 4’B’lilerden alınması üzerine yaptığımız itirazlar sonucu bu yanlışlık düzeltilmiş ve sadece 4/B’lilerin işçi payı kendilerinden alınmıştı.
5510 sayılı Kanunun 80. maddesi ile diğer maddeleri birlikte değerlendirildiğinde 4/B’lilerden kesilen primlerin ileride emekli aylığı hesaplanmasında dikkate alınacağı da unutulmamalıdır. Çünkü 4/B’liler emeklilik yönünden işçi gibi değerlendirilmemektedir.
375 sayılı KHK’nın ek 3. maddesi 15.08.2008 ile 03.03.2011 tarihleri arasında 9 kez değişmiştir. Değişikliklere baktığımızda “herhangi bir vergi ve kesintiye tabii tutulmadan” ibaresinin değişmediği anlaşılmaktadır.
666 sayılı KHK 02.11.2011 tarihli Resmi Gazetenin Mükerrer sayısında yayınlanmıştır. 666 sayılı KHK’nın 1. maddesi ile 375 sayılı KHK’ya ek 9. madde eklenmiş ve ek 3. madde kaldırılmıştır. Ek 9. maddenin yürürlük tarihi 15.01.2012 olarak belirlenmiştir. Ek 9. maddenin 9. fıkrasının son cümlesinde, “bu ödeme tutarı damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve sigorta prim kesintisine tabi tutulmayacağı” ibaresi eklenmiştir. Böylece ilk defa kanun metninde “sigorta prim kesintisi” tabirine yer verilerek açık bir şekilde sigorta priminin alınmayacağı belirtilmiştir. Bu durumda 4/B’li personelin döner sermaye ek ödemelerinde 375 sayılı KHK’nın ek 9. maddesi uyarınca almaları gereken asgari ek ödeme tutarının sigorta prim kesintisine tabii tutulmayacağı sonucu doğmaktadır.
Memurlar.Net sitesinde yayınlanan dilekçede bu ayrıntıya yer verilmeyip, sanki 4/B’lilerin ek ödeme aldıkları tüm süre boyunca sigorta prim kesintisine tabii tutulmayacaklarına dair eksik bir yorum yapılmıştır. Bu nedenle dilekçenin düzeltilmesi ve ekteki gibi hazırlanacak dilekçenin işyerlerine verilmesi gerekmektedir.

DİLEKÇE ÖRNEĞİ  
…. BAŞHEKİMLİĞİ’NE/MÜDÜRLÜĞÜ’NE
…. Tarihinden beri kurumunuzda ……… olarak 657 sayılı kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli statüde görev yapmaktayım. Tarafıma yapılan döner sermayeden ek ödemede 375 sayılı KHK’nın ek 9. maddesi uyarınca ve yine aynı KHK’da belirtilen oranlarda asgari olarak ödenmesi gereken ek ödeme tutarından %14 oranında çalışan sigorta prim kesintisinin mevzuata aykırı olarak yapıldığını öğrenmiş bulunmaktayım.
Konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 02.03.2012 tarihli ve 2837 sayılı Adalet Bakanlığı’na yazmış olduğu yazısı uyarınca da 15 Ocak 2012 tarihinden itibaren tarafıma ödenen döner sermaye ek ödemesinden 375 sayılı KHK uyarınca ödenmesi gereken asgari tutardan çalışan sigorta prim kesintisinin yapılmamasını ve 15 Ocak 2012 tarihinden itibaren yapılan çalışan sigorta prim kesintilerinin yasal faizi ile birlikte tarafıma ödenmesi için gereğini arz ederim. …./…./2012
Adres / Adı-Soyadı ve imza.”