Geçtiğimiz hafta sayın başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Tekirdağ Ak Parti kongresinde yaptığı konuşma Türkiye’de pirinç ekilen coğrafyalarda bir hayli yankılandı.
Dolayısı ile Türkiye pirinç üretiminde hatırı sayılır bir istatistiğe sahip olan Çorum’da da sayın Davutoğlu’nun pirinçte KDV %1 e inecek sözleri sevinçle karşılandı.
Bu durum oldukça normal ve doğal bir gelişmedir. Haliyle başbakanın konuşmasını takip eden günde Çorum medyasında Pirinçte KDV’nin %1 inmesi gündem oldu ve dolayısıyla sayın Bağcı’nın emekleri de gazete sayfalarındaki yerini aldı.
Aradan geçen birkaç gün sonrasında da Manşet Gazetesi de “Osmiad Gündeme Getirdi; Bağcı Takip Etti” manşeti ile pirinç gündemini sürdürmüş.
Konuya nasıl bakmak isterseniz öyle okur ve öyle görürsünüz. Benim bakış tarzıma göre; Osmiad konuya hakim bir STK ve pirinçte KDV’nin %8 olması bir haksızlık. Diğer bakliyat ürünlerinde KDV’nin % 1 ve Pirinçte %8 olması besin değeri diğer bakliyat ürünlerine göre daha yüksek olan pirinç için rekabette haksız bir sonuç ortaya çıkarıyor neticesi söz konusu.
Tabii ki; Osmiad ta bölgede etkili bir STK olduğuna göre merkezi idareden ne isteyeceğini biliyor. Netice de Osmiad’ın başında başarılı ve etkili bir işadamı sayın Sakin Bilge var. Hal böyle olunca da Osmiad’ın pirinçte KDV indirimi talebi haklı ki hükümet bu sorunu gidermek için önemli bir adım atmış.
Bu işler böyle olur. STK’lar saha örgütleridir. Çalışır araştırır ve merkezi idareden talep ederler. Sonuçta Osmiad talep etmiş ve sayın Bağcı’da gündemine alarak takip etmiş ve sonuçlandırmıştır. Sayın Bağcı’nın sahaya inerek pirinçle ilgili bir araştırma yapması zaten beklenmez. Haliyle konu normal seyrinde neticelenmiştir.
Bağcı’nın pirinçte KDV’nin %1 inmesindeki etkisi tartışılamaz. Çünkü Gönen’den Bafra’ya kadar pirinç ekilen coğrafyalarda da konu ile ilgili STK lar var iken Osmiad ve Bağcı sayesinde pirinçteki KDV sorunu giderilmiştir.  
Ancak, bütün bu emeklere rağmen sosyal medyada attığı mesajlarla konuyu küçümseme gayretinde olan gazetecilere de şahit oldum. “Pirinçte KDV %1 e indi diye neredeyse zil takıp oynayanlar var. Pirinçte KDV’nin %1 e inmesi hangi üreticinin ve hangi tüketicinin yüzünü güldürecek” türünden mesajları da üzülerek takip ettim.
Amaç üzüm yemek değil de Bağcı’yı dövmek ise bu başka mesele. Ancak; Pirinçte KDV nin 8 den 1 e inmesinin ekonomik değerini iyi okumak gerekir. KDV nedeniyle tüccarın fatura kesmeme isteği ve kayıt dışılığı ortadan kalkacak ve aradaki fark ve üreticinin cebinde kalacaktır. Fiyat düşecek ve talep artacak ve ithalat azalacaktır. Fasulye, nohut vb. bakliyat ürünlerinde KDV %1 iken pirinçte %8 olması ve Osmiad gibi bir örgütün bu haksızlığı gündeme getirmesiyle sayın Bağcı’nın sonuçlandırmak için başbakana mektup vermek dahil takip etmesi gibi sonuç doğuran emekleri hiç kimsenin küçümseme hakkı yoktur.
Sonuçta 13 ilçesi olan Çorum’da toplamda 8 ilçede pirinç tarımı yapılmakta ve ülkemizde üretilen pirincin yaklaşık %20 si bu coğrafya da hasıl olmaktadır. Bir başka ifade ile Çorum’da yaklaşık 18 bin aile geçimini pirinç tarımından sağlamaktadır.
Bu bakımdan Çorum’da pirincin adı emektir, umuttur ve berekettir. Çorum’da pirinç tarım ekonomisinde istatistiklerin yarısı demektir. Ekonomi bilenler yukarıda da izahı yapıldığına göre %8 ile % 1 in farkını iyi okur. Bütün bu bilgiler ışığında Önce emeğe saygı duymak gerekir. Gerisi hikaye.