Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi faaliyetlerine devam ediyor. Dilin toplumumuzda yozlaşmasına karşı durmak ve toplumda dil bilincinin gelişmesi için faaliyet gösteren dernek, bu hafta Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem’in “Bizimki Türkçe Sevdası” adlı kitabını tanıttı. Etkinliğe Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı da katıldı.
Kitabı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şube Başkanı Kazım Sekili tanıttı. Kitap hakkında genel bilgilendirme yapan Sekili, daha çok günümüzde dilimiz üzerinde yapılan yanlışlar ve çözüm yolları üzerinde durdu.
Katılımcıların da katkı sunduğu toplantıda daha çok dilimizle ilgili yapılacaklar konusunda şu konular konuşuldu:
“Türkçede meydana gelen bozulma ve yabancılaşmanın önüne geçmek için öncelikle milli bir dil bilincine sahip olmamız gerekmektedir. En önemli değerimiz olan dilimizi korumak ve geliştirmek ancak toplumsal ve bireysel bilinçle mümkündür. Bu nedenle herkes gerekli çalışmaları yapmak zorundadır.
Dilimizde bozulma ve yabancılaşmanın temel sebebi milli bir dil politikasının olmayışıdır. Her türlü siyasi kaygıların üzerinde milli bir dil politikası geliştirilmelidir.
Türkçenin doğru kullanımı ile ilgili bilincin oluşturulmasına öncelikle aileden başlanmalıdır. Çünkü çocuklarımız Türkçeyi önce ailelerinden öğreniyorlar.
Dil bilincinin gelişmesinde okumanın önemi büyüktür. Öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmak için başta anneler babalar olmak üzere öğretmen ve toplum üzerinde etkili olan kişilerin kitap okumada örnek olmaları gerekmektedir. Bunun için Kaymakamlık ve Belediyenin desteğiyle kitap okuma faaliyetleri desteklenmelidir.
Radyo ve televizyonların kuşak programları başta olmak üzere tüm programlarında Türkçe bilincini oluşturan etkinliklere yer verilmelidir.
İşyeri isimlerinin ve tabelalarının Türkçe olması için gerekli tedbirler alınmalı.
Türkçenin güzel kullanımının sağlanması ve okuma alışkanlığının kazandırılması amacıyla belediyemiz öncü çalışmalar yapmalı, bu konuda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına destek vermelidir.
Bu tür çalışmalar sadece yetişkinler arasında kalmamalı. Gerekli hazırlıklar yapılarak okullarımızda Türkçe bilincinin oluşturulması ile ilgili çalışmalar hızlandırılmalıdır.”