Osmancık Agro Tarım, bir yandan kendi arazisinde kapari (gebere) bitkisi yetiştirirken, diğer yandan da son derece şifalı olan bu bitkinin üretiminin yaygınlaştırılması, pazarlanması için çaba gösteriyor.

Osmancık’ta hizmet veren Osmancık Agro Tarım, 2014 yılında kuruldu.

Kültür ortamında 100 dönüm arazide Türkiye’nin en büyük kapari çiftliğini Osmancık sınırlarında bulunan Göğbel mevkiinde kuran Agro Tarım, tıbbi bitki olan "gebere" diye bilinen ve oldukça şifalı olan kapari yetiştiriciliği yapmaktadır.

2019 yılından itibaren Osmancık Agro, NATURELEZ markası ile İspanya'ya kapari ihracatına başlamıştır. Kendi arazisinde yetiştirdiği kapari ile doğal, yabani ortamda kendiliğinden yetişen ürünleri de satın alma kararı alan firma, Kızılırmak Mahallesi Sahil Yolu Sokak (Ekip Mağaza Yanı) adresindeki ofisinde Kapari (Gebere) üretim ve alım merkezi olarak 3 yıldır hizmet vermektedir.

Profesyonel Kapari (Gebere) üretimi ve alım merkezi Osmancık’taki adresinde kilogramı 8 liradan alım yapan firma, ilçe halkına ek bir gelir, gençlerin, ev hanımlarının ve emeklilerin aile bütçelerine büyük katkı sağlamakta.

Osmancık Agro Tarım ortaklarından hemşerimiz Kahraman Bayıral, organize ettiği gebere yetiştiriciliği ve imalattan ihracata yön veren işletmeciliği hakkında bilgiler verdi.

Bayıral; “Bölgemizde oldukça yoğun bir şekilde yetişen, yöremizde gebere diye anılan kumlu, killi toprakları seven, ömrü 300 yıl olan bir bitkidir. Yeşil, tane tane bezelyeye benzeyen tomurcukları vardır. Bu tomurcuklar toplanılarak turşu şeklinde tüketildiğinde birçok hastalığa şifa olduğu, dünya mutfaklarında birçok yemeklerde kullanıldığı bilinmektedir.

Ayrıca ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanılan gebere, Osmancık'ın topraklarında kendiliğinden çokça yetişmektedir.

Önceleri vatandaşlarımız bunu toplayıp satarak bütçelerine maddi destek sağlıyorlardı. Türkiye piyasasında fazla bilinmediği için son yıllarda alım yapılmıyordu. Biz Naturelez firması olarak önce Osmancık’ta 100 dönüm arazide 3 yıldır kültür ortamında 20 bin fide dikerek üretime başladık.

2019 yılından itibaren ‘Naturelez’ doğadan yabani gebere alımını her yıl düzenli olarak yapma kararı almıştır.

Kilogramı 8 lira gibi iyi bir rakama; Osmancık Agro Tarım Kızılırmak Mahallesi Sahil Yolu Sokak (Ekip Mağaza Yanı) adresindeki ofisimizden günlük olarak alımlarımızı yapacağız. Eylül ayına kadar hasadı yapılan geberelerin toplandığında aynı kökten 3 günde bir ürün alınmakta. Ortamla bir kişi bu işe birkaç saatini ayırıp toplasa, ciddi bir ekonomik gelir elde edebilir.

Ayrıca kendi arazilerinde bu işin tarımını yapmak isteyen çiftçi ve yatırımcılara gerekli teknik ve bilgileri paylaşıp, fide temini ile ürettiği mahsulün alımı konusunda her türlü desteği vermeye hazır olan ‘Osmancık Agro Tarım’ 2014 yılında kurulmuş yüksek bütçeli bir işletmedir.

Amacımız; her türlü toprakta yetişen, su istemeyen, arazinin etrafını tel örgü bile çekmeye gerek kalmadan, hayvanların yemediği, kimsenin zarar veremeyeceği, yetiştirmenin basit olduğu, bir defa diktikten sonra 300 yıl ömrünün olduğu, 3 yıldan itibaren 4 günde bir düzenli toplandığında, getirisinin çok yüksek olduğu bir üründür. Hiçbir gübre ve ilaç kullanılmadığı gebere (kapari) bitkisini zor şartlarda tarımcılık yapan hemşerilerimizin bu bitkiyi araştırıp bunun tarımıyla tanışmalarını istiyoruz” dedi.

Konu ile ilgili her türlü gerekli bilgi edinmek isteyenler; Naturelez iş ortaklarından Kahraman Bayıral’ı 0 532 333 60 59 numaralı telefondan arayabilecek ya da Kızılırmak Mahallesi Sahil Yolu Sokak (Ekip Mağaza Yanı) adresindeki Agro Tarım Osmancık ofisine uğrayarak iletişime geçebilecek.

KAPARİ (GEBERE) NEDİR?

Dünyanın çeşitli bölgelerinde binlerce yıldır genellikle kendiliğinden yetişen, çalımsı ve dikenli bir bitki olan kapari, son zamanlarda farklı türdeki ürünleriyle sofraları süslemeye başladı.

Türk mutfak kültüründe çok fazla yer bulmayan bir bitki olan kapari, ülkemizde pek çok bölgede yetişiyor. Doğada kendiliğinden yetişmesiyle bilinen kaparinin sağlık için de faydaları olduğu bilinmektedir.

Doğal ortamda yetişen çalı tipinde bir bitki olan kapari, ülkemizde kıyı bölgeleri ile Orta ve Güneydoğu Anadolu'nun ılıman iklimli yerlerinde yetişebiliyor. Mayıs sonuna doğru tomurcuklanan kapari bitkisinin tomurcuğu toplanarak ihraç ediliyor.

Kapari, içinde barındırdığı yoğun aromatik maddeler nedeniyle hoş, kendine özgü kokusu ve tadı olan bir bitki.

Türkiye'de pek bilinmemesine rağmen, yurt dışında çok bilinen ve tercih edilen bir garnitürdür. Salatalarda, et, balık yemeklerinde, çorbalarda sıklıkla kullanılır.

Evliya Çelebi’nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde ‘Gebere’ olarak geçen ve ‘çok faydalı’ bitki dediği Kapari bitkisi halk arasında gebre otu olarak da biliniyor. Başta ABD, Danimarka ve Brezilya olmak üzere pek çok ülkenin mutfaklarında yer bulan kapari ülkemizde ise pek tüketilmemektedir.

Boyu kısa bir yer bitkisi olan kapari, ortalama olarak 150-300 yıl kadar yaşayabilir. Yaprakları, dalları ve kökleri ilaç, boya ve kozmetik amaçlarla kullanılan kaparinin dal uçları, tomurcukları ve meyveleri gıda sektöründe kullanılır.

KAPARİ (GEBERE)NİN FAYDALARI NELERDİR?

A ve E vitamini başta olmak üzere vitamin yönünden zengin olan kapari bitkisinin MS hastalığına iyi geldiği bilinmektedir.

Kalsiyum ve magnezyum bakımından zengin olan kapari; kabızlık, idrar sorunları, cinsel gücü artırma, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbüt hastalığı, kan bozuklukları, gut hastalığı, hemoroit, kalça rahatsızlıklarına iyi gelmekte.

Trombosit sayısını arttırdığı için kanser hastaları için şifalı olan kapari, en çok flavonoid içeren gıdalardan biridir.

Karaciğer yağlanmasını azaltıcı etkisi olan kaparinin lif oranı da yüksektir.