Çorum’un Osmancık İlçesi’nde Paulownia ağacı fidanlığı bulunuyor.
Paulownia, Çin’de yaşayan, çok hızlı büyüyen, içinde ülkemizin de bulunduğu Kuzey Yarıküre’de yaklaşık 24 milyon dekar arazide ve özellikle kerestesi için yetiştiriciliği yapılan bir ağaç türü.
Çok hızlı büyümesi, güzel kokulu çiçekleri, dekoratif geniş yaprakları, düzgün gövde yapısı çok miktarda oksijen üretimi ve erozyonu önleme kabiliyeti bulunan Paulownia ağacının peyzaj düzenlemelerinde, parklarda, fabrika alanlarında, çiftliklerde ve daha pek çok uygulama alanlarında tercih ediliyor.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çorum İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, TKDK’dan makine ve ekipman desteği alan Osmancık Tarım Ürünleri Gıda Hayvancılık Çiçekçilik Peyzaj San. Ve Tic. Ltd. Şti.’ne ait Paulownia ağacı fidanlığı ve satış bürosunu ziyaret ederek, şirket yetkilileri Aynur Eker ve İsa Eker’den işletmenin faaliyetleri hakkında bilgi aldı.
Paulownia ağacının Osmancık iklimine uyum sağlaması ve ilçede böyle bir bitkinin yetiştirilmesi memnuniyetle karşılandı.


PAULOWNİA (PAVLONYA) NEDİR?
Paulownia Çin’de yaşayan, çok hızlı büyüyen, içinde ülkemizin de bulunduğu Kuzey Yarıküre’de yaklaşık 24 milyon dekar arazide ve özellikle kerestesi için yetiştiriciliği yapılan bir ağaçtır. Ortalama ömrü 70 yıl olup, 5 yılda ekonomik kesime gelebilmekte ve ertesi yıl kesim yerinden tekrar sürmektedir. Dolayısıyla bir kere dikim yapıldıktan sonra aynı bitkilerden 60-70 yıl kadar verim elde edilebilmektedir.
Paulownia ülkemizde kışı çok sert geçen yerler hariç, hemen hemen her yerde, genellikle kavak yetişen yerlerde yetiştirilebilmektedir. Paulownia tomentosa –25 derece, elongata-18 derece, fortunei ise –10 dereceye dayanabilmektedir. Günlük ortalama sıcaklık +8 derece olduğunda gelişme başlar ve 24 derece – 29 derecede en iyi gelişme görülür. Paulownia bol ışıklı yerleri sever. Fidanlar % 70 oranında gölgede kalırlarsa ölebilirler. Yağışın düzenli olduğu yerlerde 500-2000 mm yağış alan alanlarda sulamaya gerek yoktur. Kuvvetli rüzgar alan yerlerde özellikle genç ağaçlar ve fidanlar zararlanabilirler. Bu nedenle, kuvvetli rüzgarlı yerlerde ya rüzgar kıranlar tesis edilmeli daha sonra Paulownia dikilmeli veya tesisten vazgeçilmelidir.
KULLANIM ALANI OLDUKÇA GENİŞ
Çok hızlı büyümesi, güzel kokulu çiçekleri, dekoratif geniş yaprakları, düzgün gövde yapısı çok miktarda oksijen üretimi ve erezyonu önleme kabiliyeti, Paulownia ağacının peyzaj düzenlemelerinde, parklarda, fabrika alanlarında, çiftliklerde ve daha pek çok uygulama alanlarında tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasındadır.
Paulownia ağacı; yerinde fidan haline geldikten sonraki 1. yılında 4-6 metre arasında boy verir.
8-10 yılda kesime gelir ve 1 metreküp kereste verir. 1 m3’ünün fiyatı 200-220 dolardır.


BESİCİLİK, ARACILIK İÇİN BİTİRİM
Yaprakları % 11-15 protein içerdiğinden besicilikte hayvan yiyeceği olarak kullanılır.
Çiçekleri bolca bal özü içerdiğinden arıcılıkta kullanılır.
Kerestesi başta mobilya sanayi olmak üzere, doğramacılık, kontra plak oymacılık, kaplamacılık ve müzik aletlerinin yapımında kullanılır.
Dikili olduğu alanlarda rüzgarı kestiği ve tarla yüzeyindeki buharlaşmayı azalttığı için verimde %15-30 artış sağlanabilir. (Kavak ağaçlarının arasında ara tarım yapılamaz. Paulownia da yapılır)
Kerestesi bükülmeye, kırılmaya ve çatlamaya karşı dayanıklıdır.
Isı ve elektrik iletkenliği son derece düşüktür.
Killi toprakları sevmez. Kumlu geçirgen topraklar idealdir.
Dikilecek alanda taban suyu 1,5 metrenin altında olmalıdır. Taban suyu daha yukarıda olursa kök yapısı zarar görür.
Yurdumuzda 3 türü yaygın olup, bunlardan Fortunei –15, Elengota –15 Tomentosa ise –25 dereceye dayanıklıdır.
Güneşi ve suyu çok sever. Gölgelik yerlere dikilmemeli, başka ağaçlarla gölgelenmemelidir.
5X5 5X6 4X5 aralıklarında dikilebilir. 5X5 aralıklarında dikildiğinde 1 dönüme (1000 m2) 40 adet fidan dikilir. Tarla kenarına tek sıra dikim yapılacaksa 3 metre aralıkla dikim yapılabilir.
İlk yıllarda azotlu gübrelerle gübrelemek verimi artırır. Gübre ihtiyacı yıllar geçtikçe azalır.
Gerek hava kirliliğinin önlenmesi gerekse hızlı ağaçlandırılması gereken yerlerde ve peyzaj amaçlı olarak da paulowniadan yararlanılmaktadır.
KAVAĞA KARŞI ALTERNATİF, ASKER İÇİN KAMUFLAJ BİTKİSİ
Yurt çapında hızla yasaklanan ve yasaklanması gündemde olan kavak ağaçlarına karşı çok iyi ve karlı alternatiftir.
Bazı ülkeler stratejik olarak askeri alanlarda kamuflaj bitkisi olarak kullanmışlardır.
Derin kök yapısı ile toprağı kısa sürede kavradığından erozyonu önleme de faydalanılır.
Hazineden ağaçlandırmak amacı ile yer kiralandığında paulownia ağacı ile ağaçlandırma yapılabilir.
Verim artışı sağlamak için rüzgar kesici ve aşırı güneş ışınlarını perdeleyici olarak kullanılabilir.
Her 8-10 yılda bir gövdesi kesilerek tekrar fidan almadan çıkan sürgünlerle 7 defa ürün alınabilir.
Ağacın beslenmesi toprağın 40 cm altından başladığı için hem ağaç araları traktörle sürülebilir,hem de ara tarım uygulaması yapılabilir.
Geniş yaprakları ile çok büyük oranlarda co² çözümlemesi yaptığından kent alanlarındaki hava kirliliğinin önlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Paulownia ağacı ile birlikte hayvancılık ve arıcılığın yanında, yayla tavukçuluğu, hindi ve deve kuşu yetiştiriciliği de yapılabilir.

​​​​​​​