Türkiye’nin bağımsızlığının en önemli simgelerinden birisi olan İstiklal Marşının kabulünün 95. yıldönümü Osmancık ilçesinde düzenlenen törenle kutlandı.
Osmancık Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Osmancık Kaymakamı Cemalettin Demircioğlu, Belediye Başkanı Hamza Karataş, Osmancık Cumhuriyet Başsavcısı Enver Baltürk, Osmancık İlçe Jandarma ve Garnizon Komutanı J. Yüzbaşı İrfan Kıymaz, daire amirler ve müdürleri ile okul müdürleri öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Osmancık Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu tarafından hazırlanan kutlama programı,
saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.

Programın açılış konuşmasını yapan Mehmet Akif Ersoy Ortaokul Müdürü Sefa Kayalı, “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın. Ama Mehmet Akif Ersoylar hep olsun” dedi.
Milletlerin hayatında, geleceklerine yön veren önemli olaylar, kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler bulunduğunu ifade eden Kayalı, “genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuuru ayakta tutabilmek için bunların hatırlanması gerekir. Kuşkusuz bu şahsiyetlerden birisi de İstiklal Marşımızın yazarı Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’dur” dedi.
Fikir ve şiir tarihimizde çok önemli bir yeri olan Mehmet Akif Ersoy’un mütareke ve İstiklal mücadelesi döneminde esarete isyan eden, milletini uyanmaya ve uyanık davranmaya çağıran bir aksiyon adamı olduğunu dile getiren Sefa Kayalı, “Akif’in en büyük meziyeti, söyledikleri ile yaptıklarının örtüşmesidir. O, Çanakkale gibi bir mücadeleyi destanlaştırmış, ülkesinin maddi–manevi problemleri üzerinde kafa yormuş ve bunlara çağının çok ilerisinde çözümler üretmiştir.

Akif, ayrımcılığa ve bölücülüğe karşıdır, her zaman ve her fırsatta birlikten kuvvet doğacağını belirtmiştir. O bu düşüncesini en güzel ifadesiyle şu mısralarında dile getirmiştir. Toplum ya da halk için önemli olan konularda hassasiyet gösteren Akif’in sadece eserleri ve fikirleri ile değil şahsiyetiyle de aydın olduğu gözden kaçırılmamalıdır.
Akif’in şahsiyetini anlayabilmek için onun şahsiyetinde taşıdığı değerlere bakmak gerekir. Mehmet Akif Ersoy, “Ahlak Nizamı” değerlerini bünyesinde taşıyan biridir.
“Dürüstlük, ahde vefa, dini bütün, şefkatli, merhametli, milliyetperver, halkla iç içe, ahlaklı olma” gibi nitelikler toplumun önünde yürüyen aydın bir kişilikte görülebilecek özelliklerdir. Akif’in bu özellikleri eserlerine de yansır.
Aydın insan sosyal bir durum karşısında hassasiyet gösterir. Akif bu hassasiyeti göstermesinin yanı sıra şair olarak da buna estetik bir boyut kazandırmıştır. Çanakkale şehitleri için destanını yazmış, millî mücadele ve istiklal için İstiklal Marşı’nı vücuda getirmiştir. Akif’i farklı kılan belki de sanatı ve hayatı arasındaki tutarlılıktır. Toplumu derinden etkileyen hususlarda gösterdiği hassasiyeti yaşamında da göstermiştir.

İstiklal Marşı ‘Korkma!’ seslenişi ile başlar. Buradaki ‘korku’ ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir
Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de bize yakışmazdı.
Bir başka dizesinde ise: “Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın.” diye gençlere seslenir.
Vatanın korunması, bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyen; bu topraklar altında kefensiz olarak yatan şehit dedelerini unutmayan, vefalı bir gençliğin eliyle olacaktır.
Bu yüce destanı yazan ustayı, hem de yazdıran sayısız kahramanı rahmetle anıyorum.
Mehmet Akif Ersoy diyordu ki “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırtmasın”. Ama Mehmet Akif Ersoylar hep olsun” şeklinde konuştu.
Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencileri tarafından ‘Zulmü Alkışlayamam’ adlı şiirin okunmasıyla devam eden programda ‘Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı’ ve ‘İstiklal Marşı’nın Yazılış Öyküsü’ slayt gösterisi eşliğinde anlatıldı.
Duygu dolu anların yaşandığı program, ‘İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’ konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.