Çorum’un Osmancık ilçesinde alt yapı çalışmaları sırasında bulunan tarihi tünel gün yüzüne çıkartılıyor.
Osmancık Belediyesi tarafından yapılan alt yapı yenileme çalışmaları esnasında Osmancık Kalesi ile tarihi Koyunbaba Köprüsü arasında yaklaşık Bin yıllık olduğu tahmin edilen bir tünele rastlanmıştı. Tarihi tünelin zarar görmemesi için kazı çalışmaları durdurulmuştu.
Müze yetkililerinin incelemelerinin ardından alt yapı çalışmaları arkeolog gözetiminde yeniden başladı. Osmancık Kalesi çevresinin üçüncü derece sit alanı olması dolayısı ile bu bölgede kazı çalışmaları arkeolog gözetiminde sürdürülüyor.
Tarihi tünelin temizlenerek gün yüzüne çıkarılması için de çalışma başlatıldı. Tarihi Koyunbaba Köprüsünün ilk kemerine ulaşan tünelin önünü açmak için köprü kemerinde kazı çalışması başlatıldı. Daha önceki sel baskınlarında kumla dolan tünel arkeologlar tarafından temizlenecek.
Çorum Müzesinde görevli Arkeolog Metin Çakar tarihi tünelin Bizans dönemine ya da Osmanlı Devletinin erken dönemlerine ait olabileceğini söyledi. Tünelin su tüneli olduğuna işaret eden Çakar, gerçek tarihinin yapılan incelemelerin ardından belli olacağını kaydetti.
Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı tüneli gün yüzüne çıkararak turizme kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Tüneli bulmakla ilçe adına önemli bir hazineye ulaştıklarını kaydeden Başkan Yazıcı; “Böyle bir tarihi değeri altınlarla bile ölçmek mümkün değil. Bu nedenle bir hazineye ulaştık diyorum. Burayı nasıl turizme kazandırabiliriz, derdimiz bu. Burası üçüncü derece sit alanı. Alt yapı çalışmalarımız o yüzden müze nezaretinde devam edecek. Alt yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra burayı çok rahat bir şekilde temizleyebileceğimizi ve buradan kaleye ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Bu tünel kalede yaşayanların ırmaktan su almak için kullandıkları bir tünel. Dolayısı ile tarihi bin yıla kadar uzanabilecek bir tünel. Burayı temizleyip ülke turizmine kazandırmayı hedefliyoruz. Alt yapı çalışmalarında genelde arzu edilen hiçbir engel çıkmadan çalışalım şeklindedir. Biz istiyoruz ki ileriki çalışmalarda yine tarihi değerler çıksın, biz duralım ama o tarihi değerleri gün yüzüne çıkaralım. Bunları ilçemiz ve ülke insanına sunabilelim” dedi.