Osmancık'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı´nın 95. yılı yapılan çeşitli etkinliklerle kutlandı. Cumhuriyetin kuruluşunun 95. yıldönümü nedeniyle Osmancık Kaymakamlığı ve Osmancık Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından her yıl farklı bir okulda düzenlendiği program, bu yıl 15 Temmuz Şehitler  Anadolu Lisesi tarafından hazırlandı.

28 Ekim Cuma günü saat 13:00´da Belediye binası önünden Hükümet Konağı önüne Kortej yürüyüşü ve Hükümet konağı önünde Atatürk Anıtı´na kaymakamlık ve belediyenin çelenk sunulması ile başlayan etkinlikler Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan'ın makamında tebrikleri kabul etmesi ile devam etti.

Ziraat Bankası kavşağında yapılan kutlama töreni ise yoğun katılımla başladı.

15 Temmuz Şehitler  Anadolu Lisesi'nin düzenlediği törene; Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Cumhuriyet Savcısı Hasan Hüseyin Altunsoy, Osmancık Askerlik Şubesi Başkanı Personel Yüzbaşı Murat Demir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kutlama töreni protokol üyelerinin öğrenci ve halkın Cumhuriyet Bayramını kutlaması ile başladı. İstiklal Marşı´nın okunmasının devamında Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan halka hitaben günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

Kaymakam Alkan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Bugün hürriyete aşık milletimizin, 1919’da başlayıp dalga dalga büyüyen, adım adım yükselen bağımsızlık mücadelesi, 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanıyla taçlanmıştır. Bu şerefli günün 95. Yıl dönümünü idrak etmenin kıvancıyla hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor, Cumhuriyet Bayramınızı kutluyorum.

Türkiye Cumhuriyeti; zalime meydan okuyan, işgal ve zorbalığa hiçbir şartta geçit vermeyen, vatanını canından aziz bilen kahraman bir neslin emanetidir. Hürriyet ve istiklal bu milletin karakteridir ve bu karakter ona nice destanlar yazdırmış, Anadolu’nun kapılarını açtırmış; bir cihan imparatorluğu kurdurmuş; Sevr’i reddedip tüm emperyalist devletlere unutamayacakları bir ders vermiştir. Kolayca teslim olunacağı zannedilirken, ezelden beri hür yaşadığını ve hür yaşayacağını, haysiyetini ve hürriyetini korumak için çelikten bir iradeye sahip olduğunu bütün dünyayı hayrette bırakarak ispat eden bu yüce millet; muhteşem zaferinin ardından ilelebet payidar olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Türkiye Cumhuriyeti, yalnızca düşman unsurlara karşı kazanılmış zaferlerin bir neticesi değildir. Bunun yanında düşmanlara iş birliği halindeki hainler, manda ve himaye hevesindeki soysuzlara, istikbalimizi karartmaya teşebbüs eden teslimiyetçi odaklara da tarihi bir cevap niteliğindedir.

Sevgili gençler; Türkiye Cumhuriyeti’ni, kuruluş felsefesindeki gibi tam bağımsız, güçlü ve demokratik bir dünya devleti olarak istikbale taşımak için bugün hepimize büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözünde vücut bulan bu anlayışa sımsıkı sarılmak her vatan evladının görevidir. Bu şuuru asla kaybetmeyen milletimiz, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde bir kez daha demokrasinin yegane yol olduğunu tüm dünyaya göstermiş, milli mücadele ruhu yeniden dirilmiştir. Cumhuriyet’ten yana görünüp sırtına hançer vuranlar ve demokrasiden taraf olduğunu iddia edip milletimizin birliğine kast etmeye çalışanlar bilmelidirler ki bu millet ve bu devlet; birliğine, dirliğine, istikbaline el uzatanları yerle yeksan etmekten asla çekinmeyecektir. Türk milleti güçlüdür. Muhteşem tarihimizden, birlikte yaşama azmimizden, bağımsızlık idealimizden aldığımız bu güçle Türkiye Cumhuriyeti, sonsuza dek bir yıldız gibi parıldayacaktır.

Muhteşem bir tarihin, nadide bir coğrafyanın, eşsiz bir kültür mozaiğinin üstünde yükselen Türkiye Cumhuriyeti, 95 yılı geride bırakırken güçlü ve istikrarlı bir ülke olmanın yanında; siyasi, sosyal ve ekonomik sahalarda yaptığı hamlelerle bölgesindeki ve dünyadaki önemini her geçen gün daha da artırmaktadır. Bugün her ne kadar dış mihraklar tarafından uygulanan ekonomik baskılar neticesinde döviz kurumlarında dalgalanmalar yaşansa da büyümeye ve gelişmeye devam eden Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi, güçlü demokrasisi ve muasır medeniyet ölçüsündeki sosyal hatalarıyla aydınlık geleceğe doğru emin adımlarla yürüyüşüne devam etmektedir. Şüphesiz bu yoldaki en büyük destekçisi ilim ve sanatla uğraşan genç nüfustur. Yani sizlersiniz.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet, Türk milletinin tek ve edebi yurdudur. Cumhuriyetimiz, halk egemenliği, hukuk ve eşitlik kaideleri üzerinde sapasağlam ayaktadır; ebediyete kadar da ayakta kalacaktır. Bu düşüncelerle Cumhuriyetimizin 95’inci kuruluş yıl dönümünü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’mızı kutluyor; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını, eşsiz fedakarlıklarıyla milletimizin gönlünde ölümsüzleşen bütün şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyor; hepinizi sevgi ve sağıyla selamlıyorum.”

Konuşmanın ardından etkinlikler çerçevesinde düzenlenen yarışmalarda ödüle hak kazanan öğrencilere protokol tarafından hediyeleri ve kupaları takdim edildi.

Cumhuriyet Bayramı kutlaması öğrencilerin tören geçidi ile son buldu.