Çorum’un Osmancık ilçesindeki son çömlek ustası 73 yaşındaki Hacı Ömer Tunç, 60 yıldır ilçede çömlekçilikle uğraşıyor.
Tunç, yaptığı açıklamada, ilçede 60 yıldır çömlekçilik yaptığını, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini devam ettirmeye çalıştığını ifade etti.
El emeğiyle yapılan mesleklerin teknoloji karşısında birer birer yok olduğunu anlatan Tunç, tarihin bilinen en eski mesleklerinden olan çömlekçiliğin de zamana yenik düştüğünü kaydetti.
''Ustasız meslek olmaz'' diyen Tunç, ''Çömlekçilik zanaatıyla uğraşan akrabamın yanında 12 yaşındayken mesleği öğrenmeye başladım. O yıllarda cam veya plastik kaplar fazla kullanılmıyordu. İnsanlar çabuk bozulabilecek gıdalarını, salçasını, turşusunu, peynirini, zeytinini, çömleklerde muhafaza ederlerdi. Dolayısıyla çömlekçilik mesleği de o zamanlar gözde mesleklerdendi. Plastik ve cam eşyaların yaygınlaşmasıyla bu kaplar, önce şehir merkezlerinde, sonra da köylerde kullanılmaz hale geldi. Artık kimse çömlek kullanmıyor. Şimdilerde ise bu mesleği zor da olsa sürdürebilmek için saksı, baca şapkası, küp, testi ve çeşitli süs eşyası yapıyorum. Şu an baca şapkası ve az da olsa saksı yapıp satıyorum. Bizleri ayakta tutanlar da bunlar'' dedi.