Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun verdiği talimat doğrultusunda Osmancık İlçesi Kızılırmak Geçişi Yatak Islahı İnşaatı Projesinin hızlandırılması konusunda düğmeye basıldı.
Bu kapsamda DSİ 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar başkanlığında bir koordinasyon toplantısı düzenlendi.
DSİ 5. Bölge Müdürlüğünde gerçekleştirilen toplantıya DSİ’den ve yüklenici firmadan yetkililer katıldı.
Toplantıda Osmancık İlçesi Kızılırmak Geçişi Yatak Islahı İnşaatı Projesi, enine-boyuna masaya yatırılarak, çalışmaların hızlandırılmasına yönelik olarak talep ve beklendiler dile getirildi.
Osmancık ilçesinin geleceğini ve çehresini değiştirecek ön büyük ve en önemli projeler arasında yer alan Kızılırmak Islah Projesi, Osmancık ilçesinin Obruk Barajı dolayısıyla olası taşkın riskini de ortadan kaldıracak.
Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, daha önceki toplantılarda projenin Osmancık ilçesi için önemini şu cümlelerle ifade etmişti:
“Obruk HES’in tam kapasite kullanılmaya başlaması durumunda Kızılırmak’taki su seviyesi yükseliyor ve ilçemizde taşkına neden oluyor. Zaman zaman da barajlardaki su seviyesinin yükselmesi durumunda tahliye yapılıyor. Bu durumda da ilçemizde taşkın meydana geliyor. Bu taşkınların önlenmesi amacıyla Kızılırmak Islah Projesi hayati önem taşıyor. İlçe merkezinde ırmak yatağı genişletilerek iki kenarına duvar yapılacak. Böylelikle ilçemizde taşkın riskinin önüne geçilmiş olacak.
Kızılırmak’ın kent merkezinden geçtiği iki şehirden birisi Osmancık. Dolayısı ile Kızılırmak ilçemizin ekonomi kaynağı olmakla birlikte doğal güzelliğini de oluşturuyor aynı zamanda. Osmancık Kalesi, Koyunbaba Köprüsü ve Kızılırmak’ın güzelliklerinin bir araya geldiği noktada nehrin iki kenarında ilçemizin en önemli sosyal alanları bulunuyor. Bu nedenle Kızılırmak Islah Projesi Osmancık’ın bir cazibe merkezi haline gelmesi açısından büyük önem arz ediyor.
Proje kapsamında Koyunbaba Köprüsünün bütün ayakları nehrin içerisinde kalacak şekilde çevresi açılacak. Irmak yatağı genişletilerek iki kenarına duvar yapılacak. Nehrin iki kıyısında kalan alanlar yine çay bahçeleri ve kafeteryaların yer aldığı sosyal alan olarak değerlendirilecek. İlçemizin çehresini değiştirecek bu proje Osmancık’ın cazibe merkezi haline gelmesine ve turizme hareketlilik kazandırılmasına katkı sağlayacak”