Çorum'un Osmancık ilçesinde yaşayan Akman Ailesi, Osmanlı Padişahı dördüncü Murat’tan kalan sabunu ecdat yadigârı olarak 382 yıldır saklıyor.

Ailenin son üyesi 74 yaşındaki Mehmet Akman sabunun hikayesini Osmancık Haber Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Selma Çetindere'ye anlattı.

Osmanlı padişahı 4. Murat’ın İran Seferi sırasında Osmancık ilçesinde konakladığını belirten Akman, atalarının Osmanlı Sultanını konuk ettiğini, Sultanın da misafirperverliklerine hürmeten çeşitli hediyeler verdiğini aktardı. Sultanın hediyelerinden yalnızca üzerinde “Saray-ı Humayuna Mahsustur” Yazılı sabunu koruyabildiklerini belirten Akman “Padişah 4. Murat Acem Seferine giderken Osmancık’ta konaklıyorlar. Yolculukları İran. Ve burada uzun süre kalıyorlar. 100 bin kişilik ordu uzun süre dinleniyor ve Koyunbaba Tekkesinde misafir oluyorlar. Bu sabunu da ayrılırken bir hediye olarak bırakıyorlar. Bu bir tane sabun benim elimde mevcut. Babamdan, dedemden, Tekke sülalesinin tamamından şu anda da bana kaldı. İnşallah bundan sonra da benim çocuklarıma, torunlarıma, torunlarımın torunlarına da kalacaktır.” dedi.

Sabunun korunmasına büyük önem verdiğini belirten Akman “Bu sabunu muhafaza etmek için özen gösteriyorum. Sıcaktan ve soğuktan mukayyet oluyorum. Padişahın hatırası olarak saklıyorum” diye konuştu. Tarihi sabunu yalnızca özel misafirlerine gösterdiğini ifade eden Akman, koleksiyoncuların tekliflerine rağmen manevi değerinden dolayı hiçbir zaman satmayı düşünmediğini ifade etti.