Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Osmancık İlçe Başkanı Sadık Eker, Cumhuriyetin kurulmasının tarihin kaydettiği ender başarılardan birisi olduğunu söyledi.

Sadık Eker, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 95. yıldönümü nedeniyle mesaj yayınladı. Başkan Eker, “Cumhuriyet rejiminin varlığı ile anlam bulan demokratik düzene ve kurumlarına, ülkemizin kuruluşundan buyana en çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemden geçiyoruz. 95 yıllık Cumhuriyet ile anlam bulan demokratik düzen, ne yazık ki istibdat dönemlerini aratmayacak uygulamalar ile derin yaralar almıştır” ifadesini kullandı.

"Cumhuriyetimizin 95. yılını kutlayacağımız bu günlerde, her zamankinden fazla birliğe, dayanışmaya, kardeşliğe ihtiyacımız var" diyen Eker, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu süreçten çıkış, büyük önderin çizdiği yolda, çağdaş medeniyet ülküsünden ayrılmadan laik, demokratik düzenin varlığını sürekli kılacak programların uygulanması ile mümkün olacaktır. Bizler CHP’liler olarak geçmiş her zamandan daha kararlı adımlarla bu hedefe ulaşmanın çabası içerisindeyiz. 95. yılında Cumhuriyetimize, demokrasimize sahip çıktığımızı, ülkemizin birlik, bütünlük içinde yarınlara taşınması ülküsünün takipçisi olarak mücadele içerisinde olacağımızı tekrar beyan ediyoruz.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, “Türkiye Cumhuriyeti her manası ile büyük Türk milletinin öz ve aziz malıdır. Kıymetli evlatlarının elinde daima yükselecek, ebediyen yaşayacaktır” diyerek Cumhuriyet'e her koşulda sahip çıkılması ve Cumhuriyet'in yeni başarılarla geleceğe taşınması konusundaki sorumluluklarımızı anımsatmaktadır.

Biz de, O’nun vasiyetine sahip çıkarak Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95. Yıldönümünü Cumhuriyetin öneminin bilinci ve kurucusuna duyduğumuz saygı ve sevgiyle kutluyoruz.

Ulusumuzun Atatürk’ün çevresinde kenetlenmesiyle yürütülen Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanması ve ardından ülkemizi karanlıktan kurtararak aydınlığa çıkaran Cumhuriyet'in kurulması, tarihin ender kaydettiği bir başarıdır. Cumhuriyet'le birlikte hanedan egemenliği yerine halk egemenliği, teokrasinin yerine laiklik, dikta rejimi yerine de demokrasi uygulamaya konulmuştur.

Ancak bugün Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarının, emperyalistlerin oyuncağı, işgaliyesi haline gelmiş ve çağın gerisinde kalmış bir imparatorluktan; bağımsız, çağdaş bir ülke yaratmasını hâlâ hazmedemeyenlerin olduğu açıktır.

Cumhuriyetin temel nitelikleri tartışmaya açılmakta; başta Öğretim Birliği ilkesi olmak üzere devrim yasaları çiğnenmekte; Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda oluşturulan çağdaş bilim ve eğitim hedefi terk edilmekte; Türkiye, bir karanlığa doğru sürüklenmek istenmektedir.

İçeride, ülkemizin sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarında karşı devrimi büyük oranda gerçekleştirmiş olan AKP’ye, dışarıda ise emperyalist güçlere karşı Cumhuriyet'in devrimci ve aydınlanmacı ruhunu ilk günkü coşkuyla sürdürmek zorundayız. Bu, Cumhuriyet'i kuran Atatürk ve dava arkadaşlarına, bu uğurda büyük bedeller ödeyen Ulusumuza karşı borcumuzdur.

Bizler, tüm şartlar aleyhe olmasına rağmen o karanlık tablodan şanlı bir direniş filizlendirerek, bir ulus, bir vatan, bir Cumhuriyet şahlandıranların devamıyız.

Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyor, tüm ulusumuzun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz.”