Çorum'un Ortaköy ilçesinde yöresel pekmez üretimi ve markalaşması için başlatılan çalışmalar kapsamında Ortaköy Pekmez Üretim Tesisi törenle açıldı.

Ortaköy’de Tarım Bakanlığı, İŞKUR, Kaymakamlık ve Belediye işbirliğinde pekmez üretim tesisi kuruldu. Günlük 5 ton üzüm sıkma kapasitesi bulunan tesiste 2 bin 500 kilogram şıra ve 1250 kilogram pekmez üretilebilecek.

Açılış törenine Vali Necmeddin Kılıç, Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Ortaköy Kaymakam V. Ömer Tekeş, Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir, daire amirleri, tesis çalışanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Vali Necmeddin Kılıç, “Göreve başladığım bir sıcak Temmuz ayında yine sizlerle beraberdik. Ben Ortaköy’ün çok şeyi hak ettiğini düşünüyorum. Bugün tarım çok önemli bir alan olup biz Çorum’da sulanmayan tarım arazisi bırakmayacağız. Önce bir olmalıyız beraber olmalıyız iri olmalıyız. Bizler çok çalışıp ülkemizi büyüteceğiz. Bu yıl tüm yollarımız yapıldı. Ulaşılamayan yol bırakmadık. Bundan sonra büyük işleri hep birlikte yapacağız.

Yarınlarımız bugünümüzden daha güzel olacak. Bizim devletimizin varlığı tüm dünyaya lazımdır. Çünkü merhametli, insanlığı hakkı öne çıkaran tek devlet bizim devletimizdir. Bugün burada açılışını yapacağımız Pekmez Üretim Tesisinin açılmasında emeği geçen herkesi kutluyor bu tesisin bu güzel ilçemize katkı sağlayacağını halkımızın gelirinin artacağını ümit ediyorum. Bu tesisin ilimize ve ilçemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Tesisin açılışının yapılmasından sonra İş-Kur ve Halk Eğitim'in birlikte düzenlediği ve Ortaköy Halk Eğitim Merkezinde pekmez yapma eğitimini tamamlayan 41 kursiyere sertifikaları verildi. Vali Necmeddin Kılıç, kursiyerleri gayretleri, emekleri ve azimleri için kutlayarak başarılarının devamını diledi.

Ayrıca günlük 5 ton üzüm sıkma kapasitesi bulunan tesiste 2 bin 500 kilogram şıra elde edileceği, 3 saatte 250 kilogram pekmezin üretileceği, günlük pekmez üretim kapasitesinin 1250 kilogram olduğu ve tesis içinde sap alma ünitesi, sıkma presi, şıra depolama tankı, filtre, vakum kazanı, buhar kazanı, soğutma ünitesi ve manuel dolum ünitesi ile komple bir üretim tesisi olduğu dile getirildi.

ORTAKÖY’DE ÜRETİCİLERE 20 BİN ADET ASMA FİDESİ

Tesis gezisi sırasında Vali Kılıç’a üreticilerden sulama ve fide talebi geldi.

Vali Necmeddin Kılıç, Ortaköy İlçesi’nde üzüm üretecek olan çiftçiye 20 bin adet aşılı, sertifikalı asma fidesi dağıtımı için çalışma başlattı.

Ortaköy’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı ve İŞKUR işbirliğiyle hayata geçirilen Pekmez Üretim Tesisi’nin açılışına katılan Vali Necmeddin Kılıç ile AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, üreticilerin taleplerini dinledi.

Açılışın ardından tesis hakkında bilgi alan Vali Kılıç’a ilçede geçmişteki kadar üzüm üretiminin olmadığını, bunda hastalıkların ve sulamadaki sıkıntıların neden olduğunu dile getiren üreticiler Vali Kılıç’tan ilk etapta 5-10 bin aşılı asma fidesi talebinde bulundu.

Uzun süre sıkıntılarını anlatan üreticilere Valilik kanalıyla hemen 30 bin TL’lik bir destek sağlayacağını ayrıca 30 bin TL’lik desteğin daha sağlanması için Milletvekili Kurt’tan yardım beklediklerini ifade eden Vali Kılıç, görüşmenin ardından Ortaköy’de üreticilere 20 bin adet asma fidesinin dağıtılacağını müjdeledi.

Vali Kılıç ayrıca Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan ve OKA İl Koordinatörü Özden Özgür Yalçın ile görüşerek 1 ay içinde ilçede bulunan 50 dönümlük bir hazine arazisinin 1’er dönüm olacak şekilde projelendirilip üreticiye dağıtılması için çalışma yapmalarını istedi.

“PEKMEZ VE KUŞBURNU ÜRETİMİ EKONOM KALKINMANIN İLK ADIMI”

Ortaköy Belediye Başkanı Taner İsbir, yıllardır geri kalan ilçelerinin ekonomik kalkınmasının ilk adımının pekmez üretim tesisi ile atıldığını dile getirdi.

Çorum’un 58 kilometre Güneydoğusu’nda yer alan ilçenin topraklarının ancak yüzde 20’sinin üretime, ekim ve dikime müsait olduğunu hatırlatan Başkan İsbir, bu nedenle Ortaköy’ün ekonomik ve sosyal yönden geri kalan ancak bir kadim medeniyete başkentlik, iki medeniyete de evsahipliği yaptığını vurguladı.

Kendisinin 31 yıl kamu görevinde bulunduğunu söyleyerek geçmişte köylerde çeşme açılışlarına gittiklerini söyleyen Taner İsbir, günümüzde Ortaköy’de yol, kanalizasyon, içmesuyu, park, bahçe, mesire alanı gibi sorunların çözüldüğünü vurgulayarak, “Ekonomik kalkınmanın da diriliş aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Pekmez üretim tesisi bunun ilk adımı olacaktır. İlçemizde Vali Kılıç’ın katkısı ile spor salonu, kapalı pazar yeri gibi hizmetler de sağlanmıştır. Milletvekillerimiz ilçemize önemli yatırımlar kazandırmışlardır.

Günümüzde ilk defa Anadolu insanı dini ve kültürü ile bütünleşen bir yönetime sahiptir. Bugün yerli ve milli bir yönetim ülkeyi yönetmektedir. Pekmez ve kuşburnu üretimi ilçemize önemli ekonomik katkılar sağlayacaktır. Ortaköy pekmez ve kuşburnusu artık raflardaki yerini alacaktır. Bu ekonomik yatırımların artarak devam etmesini diliyorum. Ülkemizin artık kentten köye dönüşe ihtiyacı vardır. Bunun için bu tür projeler önemlidir” dedi.

"ŞAPİNUVA PEKMEZİNİ DÜNYAYA TANITACAĞIZ"

Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, kadınların ekonomiye katılımının ülkenin geleceği açısından önemli olduğunu söyledi.

Ortaköy’de faaliyete geçirilen pekmez üretim tesisi sayesinde ilçedeki kadınların hem ailelerinin bütçelerine katkı sağlayacağını, hem de ilçe ile ülkenin gelişimini hızlandıracağını anlatan AK Parti Çorum Milletvekili Kurt, bu üretimi tüm dünyaya taşımaya çalışacaklarını anlattı.

Bir hayalle çıktıkları yolda Hükümetin de desteğiyle bugünlere gelindiğini vurgulayarak birlik beraberlik içinde olunca, kimseyi ötekileştirmeden herkes için çalıştıklarını ifade eden Kurt, kadınların ekonomiye katkısını önemsediğini açıkladı.

Şapinuva’nın Hititler’in önemli ticaret merkezlerinden olduğunu hatırlatarak kadınların üretime nasıl katkı sağlayacağını buradaki proje ile ortaya koyduklarını ve bunun ülkenin gelişim hızına da katkı sağlayacağını anlatan Milletvekili Kurt, “Şapinuva bunu hakkediyor. Şapinuva pekmezini dünyaya tanıtacağız. Burada güzel bir tesisin açılışını yapıyoruz. Ancak önemli olan üreticilerimiz. Üreticiler olmasa bunun gibi bin tane bina yapsak bir anlamı yok. Dolayısıyla sizler ürettikçe bizler de yanınızda olacağız. Kadınlarımızı özellikle tebrik ediyorum. Daha nice tesisleri beraber açmayı diliyorum” dedi.