Her yıl geleneksel olarak yapılan Eskiköy Kiraz Festivali geçtiğimiz Pazar günü coşku içerisinde gerçekleştirildi.
Çorum Merkez Eskiköy Köyü muhtarlığının her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Eskiköy Kiraz Festivali’nin bu yıl 13’üncüsü yapıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinliğe Vali Sabri Başköy, Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Eflaz Ermiş, CHP İl Başkanı Cengiz Atlas ve Merkez İlçe Başkanı Saim Topgül, İş Adamı Halis Durkaya, CHP Milletvekili adaylarından, Muharrem Bozdoğan, Dedesli Ovası Türkmenler Derneği Başkanı M. Ali Yıldırım, Palabıyık Köyü Dernek Başkanı Ali Özgür Ispanak, Sebzeciler Odası Başkanı Mehmet Yavşan, Çalyayla Dernek Başkanı Necmettin Uzun, Taksiciler ve Münibüscüler Odası Başkanı Mehmet Gayretli, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Pehlivan, Atatürkçü Düşünce Derneği Çorum Şube Başkanı Uğur Demirer, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Mahalli İdareler Müdürü Nihat Özarslan başta olmak üzere çok sayıda vatandaş katıldı.
Kiraz yarışmasının da yapıldığı festivalde sırasıyla Çorumlu yerel sanatçılar Aşık Haydar, Cansu, Çorumlu Caner, Reha Palabıyık ve grubu ile Nergiz Ay-Veli Keser ikilisi misafirleri coşturdular. Daha sonra sahneye gelen ünlü halk müziği sanatçısı Hüseyin Uğurlu ise dinleyicileri kimi zaman hüzünlendirdi, kimi zaman neşelendirdi.
Gazeteci Seyfettin Servet Mete’nin sunuculuğunu yaptığı festival geç saatlere kadar neşe içerisinde devam etti.
 
Eskiköy’ün Kirazları Yarıştı
Her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Eskiköy Kiraz Festivali’nde kirazlar kalitede yarıştı.
20 üreticinin ürününün yarıştığı festivalde, 20 kiraz çeşidi jüri tarafından değerlendirildi.
Jürinin değerlendirmekte oldukça zorlandığı yarışma neticesinde birinciliği 16 numara ile yarışmaya giren Veysel Kılıç’ın kirazı kazandı. İkinciliği Sadık Yayla’nın aldığı yarışmada üçüncülüğü ise Olgun Biçer’in ürettiği kiraz kazandı.
Dereceye giren kiraz üreticilerine değişik tarım malzemeleri, ilaç ve gübreler hediye edildi. Birinci olan kirazın sahibi Veysel Kılıç’a ödülünü Çorum Valisi Sabri Başköy, ikinci olan Sadık Yayla’ya ödülünü Çorum Emniyet Müdür Halil İbrahim Doğan, üçüncü kirazın sahibi Olgun Biçer’e ödülünü ise İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Eflaz Ermiş verdi.
 
Yöre Sanatçıları Açılışı Yaptı
Çorum Merkez Eskiköy’de düzenlenen Kiraz Festivali’nde yerel sanatçılar katılımcılara türkü ziyafeti verdi.
Sabah saatlerinde yağan yağmura rağmen şenlik alanına gelen yüzlerce kişi ilk olarak yöre sanatçıları ile eğlendiler.
Eskiköy ve çevre köylerinden olan yerel sanatçılar Aşık Haydar ve Cansu, seslendirdikleri türkülerle şenliğe katılanları bazen coşturdu, bazen hüzünlendirdi.
Aşık Haydar’ın ardından sahneye çıkan Cansu, ünlü sanatçı Özlem Özdil’e sesinin benzerliği ile dikkat çekti.
Yaklaşık 1 saat boyunca sahnede kalan Cansu, birbirinden güzel türküleri Eskiköy’e gelenler için seslendirdi.
 
Uğurlu Farkı
“Bana dönek demiş” türküsüyle ünlü olan Türk Halk Müziğinin güçlü sesi Hüseyin Uğurlu, Eskiköy halkına unutulmaz bir gün yaşattı.
Türk Halk Müziğinin güçlü sesi ve sempatik sanatçılarından olan Hüseyin Uğurlu, Çorum’da Eskiköy Kiraz Festivali’nde yine farkını ortaya koydu. Söylediği güzel türkülerin yanı sıra sahnedeki sempatik davranışları ile de dinleyicilerinden tam not alan Uğurlu, konser sonrasında sahneyi terk etmekte zorlandı.
Yaklaşık 2 saat boyunca sahnede kalan Hüseyin Uğurlu’yu daha yakından görmek isteyen hayranları sahnenin önüne kadar gelirken, Uğurlu kendisiyle özdeşleşen “Bana dönek demiş” türküsünü hayranları için 3 kez seslendirdi.
Sahnede gösterdiği performansın yanı sıra Eskiköy şenliğine gelen katılımcılarla sıcak bir ilişki kuran Hüseyin Uğurlu, konserinin ardından arabasına binmek için yaklaşık yarım saat süren bir çaba sarf etti.
Kendisiyle hatıra fotoğrafı çektirmek isteyen hayranlarını kırmayan Uğurlu, yola gecikmeli olarak çıkabildi.
 
Sponsorlardan Hediye
Çorum Merkez Eskiköy Kiraz Festivali’nin sponsorluğunu üstlenen firmalar, şenlik alanına gelen yüzlerce kişiyi hediyelerle gönderdi.
Sunuculuğunu Seyfettin Servet Mete’nin gerçekleştirdiği şenlikte birçok firma şenliğe katılanlara hediyeler verdi. Yaklaşık 300 hediye, yapılan çekilişle sahiplerini buldu. Şenlik alanına gelenlerin yoğun ilgi ile karşıladığı çekilişte şenliğe gelen tüm aileler neredeyse birer hediye ile evlerine dönmenin mutluluğunu yaşadı.
 
Muhtar Bölge Sorunlarını İletti
Geçtiğimiz Pazar günü gerçekleştirilen Çorum Eskiköy Kiraz Festivali’ne katılan Vali Sabri Başköy’e Muhtar Turabi Üreyen bölgenin sorunlarını aktardı.
Vali Sabri Başköy ile görüşme yapan Eskiköy Muhtarı Turabi Üreyen, başta Eşençay ile Eskiköy arasında yer alan 6 km’lik alanın kendilerine çok sıkıntı oluşturduğunu belirtti.
Bölgede yaşadıkları sorunları da dile getiren muhtar Turabi Üreyen, Vali Sabri Başköy’den yol ve diğer konularla ilgili söz aldı.
 
“Tüm Üreticiler Birinci”
Eskiköy Kiraz Festivali’nde kısa bir konuşma yapan Çorum Valisi Sabri Başköy, bölgedeki üretimin çok önemli olduğunu belirtti.
Gerçekleştirilen kiraz yarışmasına da değinen Vali Sabri Başköy, tüm katılımcıların yetiştirdikleri ürünlerle birinciliği hak ettiğini belirtti.
Eskiköy çiftçilerinin örnek bir üretim sergilediklerini dile getiren Başköy, “Tüm kiraz üreticileri birinciliği fazlası ile hak ediyor. Eskiköy kiraz üreticilerinin, ilimiz tarımında göstermiş olduğu başarının il geneline yayılması gerekiyor. Tüm çiftçilerimize bol ve bereketli bir sezon geçirmelerini temenni ediyorum. Öte yandan bana iletilen yol meselesini de en kısa süre içerisinde değerlendirme içerisine alarak çözüme kavuşturacağız” dedi.