Çorum'un Oğuzlar İlçesinde Cevizli Köyü Çiğdemlik mahallesinde bulunan taş ocağından çıkan ve dekoratif amaçlı kullanılan taşların Çorum ekonomisine kazandırılması için çalışma yapılacak.

İl Genel Meclisinin, geçtiğimiz Ağustos dönemi toplantılarında Araştırma ve Geliştirme Komisyonuna havale ettiği; "Oğuzlar İlçesi Cevizli Köyü Çiğdemlik mahallesinde taş ocağı bulunmaktadır. Buradan çıkartılan taşlar dekoratif amaçlı olarak inşaatlarda kullanılmaktadır. Söz konusu yere taş ocağı tesisi kurulabilir mi? Çıkartılan taşların ekonomik değeri var mıdır? Taş ocağının Oğuzlar İlçesine ve ilimize ekonomik katkısı nasıl olur?" şeklindeki araştırma önergesinin sonuçları açıklandı.

Araştırma ve Geliştirme (ARGE) Komisyonu Başkanı Abdurrahman Karagöz, komisyonun yaptığı çalışmalar ve hazırladıkları rapor hakkında bilgi verdi.

Karagöz, şunları söyledi:

"Komisyonumuzca yapılan çalışmalar sonucu elde edilen bilgilere göre, Oğuzlar ilçesindeki bazı yapılarda duvar ve zemin kaplama malzemesi olarak kullanılan yapıtaşının değerlendirilmesine yönelik sahada inceleme yapılmıştır.

Kayacın görsel olarak incelenmesinde Volkanik kökenli bir kayaç olduğu düşünülmektedir. Volkanik Kayaçlar; Yeryüzünde veya yeryüzüne yakın bir yerde oluşan magmatik kayaçlara dendiği (Ör: Bazalt, Andezit, Riyolit, Granit, Gabro Vb) birim fiyatı 1. Kalite için 2016 yılında 110 TL/ton civarında olduğu bilinmektedir.

Söz konusu kayaç her ne kadar yerel halk tarafından duvar ve zemin kaplamasında kullanılmış olsa da kayacın laboratuar ortamında incelenerek teknik özelliklerinin tespit edilmesi ile ekonomik bir değeri olup olmadığının tespitinin mümkün olacağı bilinmelidir. Sahadaki malzemenin ekonomik bir değeri var ise bunun yanında görünür malzemenin rezervinin de ne büyüklükte olduğunun tespitinin yapılması, bölgeye bir maden ocağının açılabilmesi için fizibilite çalışmalarında da Oğuzlar'a Merkeze olan engebeli 21 km mesafenin ve il merkezine olan toplam 89 km mesafenin de dikkate alınarak özel teşebbüs tarafından gerekli kanuni evrak (ruhsat vb) alındıktan sonra il ekonomisine katkı sağlayacağı düşünülmektedir."