Çorum Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Mecitözü Ziraat Odası’nda yapıldı.
Çiftçilerin sorunlarının ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıda akaryakıt ta KDV ve ÖTV’nin kaldırılarak fiyatların düşürülmesi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi için tedbirler alınması, kuraklıktan dolayı çiftçi borçlarının ertelenmesi, üreticilere çoban desteği sağlanması gibi taleplerde bulunuldu.
Dün saat 13.00’de başlayan toplantıya; Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz, Bayat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Yıldırım, İskilip Ziraat Odası Başkanı Kamil Akdoğan, Sungurlu Ziraat Odası Başkanı Dursun Karslı, Mecitözü Ziraat Odası Başkanı Satılmış Köse, Boğazkale Ziraat Odası Başkanı Fahri Arayıcıoğlu, Osmancık Ziraat Odası Meclis Başkanı Erdal Kınıklı, Laçin Ziraat Odası Başkanı Fuat Aykaç ve çok sayıda esnaf ile çiftçi katıldı.
Yapılan toplantıda açılış ve yoklamanın ardından çiftçilerin sorunları ile ilgili konuşmalar yapıldı, sorunlara yönelik çözüm önerileri ve yapılması gerekenler dile getirildi. 

“TARIMSAL GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ”
Çiftçilerin sorunları genel olarak şu şekilde sıralandı:
“- Genel üretim girdilerinin yüksek olması ve sürekli yükselmesi. Buna karşın ürün fiyatlarının düşük olması.
- Kuraklıktan meydana gelecek verim düşüklüğü konusunda yapılması gerekenler,
- Hayvancılıkta çoban desteği sağlanması, 
- Tarım Bakanlığı’nın ürün verim ve kotalarını uydu sistemi üzerinden tespitinde yaşanan sıkıntılar ve çözümler konusunda yapılması gerekenler.”
Çiftçilerin karşılaştıkları sorunların çözüm önerileri ise şu şekilde açıklandı:

“ÇOBAN DESTEĞİ SAĞLANMALI”
“- Gübre,  mazot, zirai ilaç, tarımsal elektrik gibi temel tarımsal girdilerin fiyatlarının düşürülmesi ve bunun çiftçilerin zarar etmeyecekleri bir seviyeye çekilmesi. Mazotun maliyetine verilmesi, ÖTV ve KDV’siz verilmesi. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçlarının ertelenmesi.
- Kuraklıktan meydana gelecek sıkıntılar konusunda, desteklemelerin artırılması ve çiftçi borçlarının ertelenmesi gerekmektedir.
- Küçükbaş hayvancılıkta verilen çoban desteğinin büyükbaş hayvanlara da verilmesi gerekmektedir.
- Tarım Bakanlığı’nın ürün verimi ve kotalarını uydu sistemi üzerinden tespitinde yanlışlıklar vardır. Uydu üzerinden ürün verim tespiti gerçeği yansıtmamaktadır. Örnek olarak, uydu üzerinden ayçiçeği ekilen bir tarlada 250 kg/da ürün tespit edilirken buğday ekilen bir tarlada 150 kg/da tespit edilmektedir. Bazı köylerimizde 400 kg/da alınan tarlalarda uydu tespiti ile 150 kg/da olmaktadır. Bu konunun Türkiye Ziraat Odaları Birliğine iletilmesi ve Tarım Bakanlığı ile görüşülmesi gerekmektedir. Ayrıca milletvekilleri ile de görüşülerek sorunun gündeme getirilmesi gerekmektedir.”
Toplantıda söz alan Alaca Ziraat Odası Başkanı İlhan Yılmaz, çiftçilerin sorunlarının çözümü noktasında bütün ziraat odalarının gayret gösterdiğini, kendilerinin de bu gayret içinde olduklarını, çiftçinin bilinçli ve karlı bir üretim yapması için eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin yürütüldüğünü ve çeşitli projeler hazırladıklarını belirtti.