Çorum'un Mecitözü İlçesinde kurulan bir tesisle ayçiçeği saplarından elektrik enerjisi üretilecek.

Mecitözü İlçesinde, atık ürünlerden enerji üreten özel bir şirket tarafından santral kurma çalışmalarına başlanıldı. Mecitözü İlçesinde Türkiye’nin en önemli yağ bitkilerinden olan ayçiçeğinin sapından elektrik üretilecek.

İl Genel Meclisi Araştırma ve Geliştirme Komisyonu'nun (ARGE) hazırladığı rapora göre; Mecitözü'nde kurulan ve ayçiçeği sapından elektrik enerjisi üretecek olan tesis, Türkiye'ye örnek bir yatırım oldu.

Biyokütleye dayalı elektrik santralinde ayçiçeği sapları yakılarak elektrik üretimi yapılacak. Proje ile 75 bin dönümde ayçiçeği üretiminin yapılması ve yaklaşık 35 bin ton ayçiçeği sapı ile talaşı elde edilmesi hedefleniyor.

Bu yıldan itibaren ayçiçeği sapı alımına başlayan firmanın kuracağı santral, 2018 yılı başından itibaren faaliyete geçecek. Ruhsatı alınan ve inşaatına başlanan santralde 25 kişi istihdam edilecek. Firma tarafından bu yıl 2 bin ton sap ve talaşı alımı yapılacaktır. Santralde Mecitözü İlçesinin enerji ihtiyacının iki katı enerji üretimi yapılabilecek. Santral ile Mecitözü İlçesinin enerji ihtiyacı karşılanabileceği gibi, çevre ilçeler ve köylere de buradan elektrik verilebilecek. Proje ile birlikte çiftçiler de bugüne kadar yaktığı veya atıl bir şekilde bıraktığı ayçiçeği saplarını satarak değerlendirmiş olacak.