Prof. Dr. Lütfi Akça: “Suya Göre Tarım ve Modeli bizim önceliğimiz olmalıdır. Küresel ısınmanın gözle görülür etkilerinden biri suyun azalması. 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla uyarıyoruz “Su kıtlığı yaşanabilir!” dedi. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarlığı yapmış olan hemşehrimiz Prof. Dr. Lütfi Akca, Dünya Su Günü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Dünya genelinde her yıl artan su krizine farkındalık oluşturabilmek adına tatlı suyun önemine dikkat çekmek ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini sağlamak için her yıl 22 Mart, “Dünya Su Günü” olarak kutlanmaktadır. Bugün, suyla ilgili konular hakkında daha fazla bilgi edinmek, diğer insanları bilgilendirmek ve su sorunları üzerine farkındalık yaratması bakımından önemli bir fırsattır. Su, her şeyden önce yaşamın temel yapı taşıdır. Diğer taraftan su, istihdam yaratmak, ekonomik, sosyal ve insani kalkınmayı desteklemek için hayati bir öneme sahiptir” dedi.

Prof. Dr. Akca yaptığı açıklamada; “Su hayatımızı sağlıklı sürdürebilmek için en temel gereksinim. Dünyada su azalıyor. Birleşmiş milletler tarafından yayımlanan ‘Herkes İçin Su Ve Sanitasyona Dair İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin temiz su kaynaklarında yüzde 45 oranında bir çekilme olduğu belirtiliyor. Su; tüm canlılar ve dünyada canlılık için en temel ihtiyaçtır. Bir su molekülü, kullanılacak temiz su olarak çok kısa bir süre var olabiliyor. Su kıtlığının önüne geçmek için tasarruf etmek ve suyumuzu korumak önemli. Suyumuzu dikkatsiz kullandığımız her gün suyun gelecekteki varlığını tehlikeye sokuluyor.” dedi.
Prof. Dr. Akça’nın verdiği bilgilere göre; Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde, 2030 yılına kadar küresel çapta arıtmaya tabi tutulmayan atık su oranının yarıya indirilerek güvenli biçimde geri kullanımın teşvik edilmesi öngörülmekte. Ayrıca, arıtılmış atık suların güvenli biçimde yeniden kullanılmasını sağlamak gerekmekte. 

Prof. Dr. Lütfi Akça, açıklamasının devamında şunları söyledi: 
“UN-Water tarafından organize edilen bu kutlamalar her yıl farklı bir tema ile gerçekleştirilmektedir. 2021 yılı için belirlenen tema “Suyun Değeri”dir. Kuşkusuz “Suyun Değeri”, fiyatından çok daha fazlasıdır. Su, aile bireylerimiz, kültürümüz, sağlığımız, eğitimimiz, ekonomimiz ve doğal çevremizin bütünlüğü için son derece önemlidir. 2023 yılı Dünya Su Günü teması ise “Ortaklıklar ve İşbirliği Yoluyla Değişimi Hızlandırmak” olarak belirlenmiştir. Bu sene bu tema üzerinden etkinlikler yapılacak ve bildiriler sunulacaktır.”