Çorum’un Laçin ilçesinde  Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK)  Projesi kapsamında yeni tarım uygulamalarının yaygınlaştığı  belirtildi.
Laçin ilçesinde ÇATAK projesi kapsamında tarım arazilerinde Leonardit ve Mikronize Toz Kükürt uygulamaları yaptırılarak üretimde artış sağlandı. 
Laçin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bayram Hamgir,  yaptığı açıklamada 2014 yılından itibaren Laçin'de ÇATAK projesi kapsamında yeni tarım tekniklerinin uygulandığını ve bunun sonucunda hem birim alandan elde edilen verimin arttığını hem de tarım topraklarının iyileştirilmesine katkı sağlandığını belirtti.  
İlçede yaptırılan toprak analiz sonuçlarına göre toprakların iki temel problemi olduğunun ortaya çıktığını vurgulayan Hamgir, “bunlardan birincisi toprak organik maddesinin düşük olması, diğeri ise toprak tansiyonu da denilen PH değerinin yüksek olmasıdır. 
Her iki durumda da bitkiler toprakta bulunan besin maddelerinden yeteri kadar faydalanamamakta ve toprağa uyguladığımız gübrelerin büyük bir bölümü boşa gitmektedir.  
Bitkisel üretimde yüksek verim alabilmek için ideal bir toprakta organik madde miktarının en az %  3 olması gerekirken bizim topraklarımızda % 0,2 - 1 arasında değişmektedir. 
Organik madde miktarının arttırılması için topraklarımıza 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton yanmış çiftlik gübresi uygulanmalıdır.
 Çiftlik Gübresi temin edilemez ise işlenmiş Tavuk Gübresi, Leonardit veya Humik-Fulvik Asit gibi organik madde kaynakları kullanılabilir.
 PH değerinin düşürülebilmesi için en etkili ve ucuz yöntem ise, Elementel Toz Kükürt uygulamasıdır. 
Toz Kükürt uygulaması toprak yapısına göre dekara 50-120 kg arasında olacak şekilde Sonbahar döneminde yapılmalı ve toprak pulluk ile sürülmelidir. Laçin'de toprak analiz sonuçlarına göre, dekara 50 kg Toz Kükürt ve 100 kg Leonardit + 10 kg Üre gübresi uygulaması ile çok yüksek verim artışı sağlanmıştır. 
İlçemizde uygulanan ÇATAK projesi 2. Kategoride değerlendirilerek dekara 65 TL destek ödemesi yapılmıştır” dedi.