Çorum’un Laçin ilçesinde, Karabuğday (Greçka) Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması ve Çölyak Hastalarına Hammadde Temini Projesi kapsamında Karabuğday ekimi yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığı desteği ile "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri" kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen "Çorum İlinde Karabuğday (Greçka) Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması ve Çölyak Hastalarına Hammadde Temini Projesi" kapsamında Karabuğday ekimi gerçekleştirildi.

Ekim öncesi Laçin Belediyesi Toplantı Salonunda üreticilerle bir araya gelen Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığında görevli "Çorum İlinde Karabuğday (Greçka) Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması ve Çölyak Hastalarına Hammadde Temini Projesi" proje koordinatörü Nesimi Erarslan ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Ahmet Güneş üreticilere yayım projeleri ve karabuğday yetiştiriciliği hakkında bilgiler verdiler.

Laçin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bayram Hamgir’in açılış konuşmasının ardından sunum yapan Nesimi Erarslan yapılan demantrasyon ve yayım projeleri hakkında bilgi vererek, Laçin' de yürütülecek karabuğday yetiştiriciliği projesinin detayları hakkında üreticilere açıklamalarda bulundu.

Proje kapsamında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli kara buğday ıslah projesi koordinatörü Dr. Ahmet Güneş tarafından üreticilere karabuğday hakkında bilgiler verildi.

Konuşmasında Karabuğday üretimi ve tüketiminde hızlı bir artış olduğuna işaret eden Güneş, bitkinin karabuğday diye adlandırılmasının buğdayla kullanım alanlarının aynı olmasından kaynaklandığını bildirdi.

Güneş, “Ekonomik bakımdan gelişmiş, refah seviyesi yüksek toplumlarda geçen yüzyıl içerisinde bir yandan insanların bedensel etkinliklerinin, diğer yandan tüketilen ekmek ve diğer hububat ürünlerinin miktarının önemli düzeyde azalarak, bireylerin gereksinim duydukları günlük enerjinin büyük kısmını et, yağ ve şeker içeriği yüksek gıdalardan sağlamaya başlamaları şişmanlık, kalp ve dolaşım rahatsızlıkları, diyabet ve bağırsak hastalıkları gibi bazı hastalıkların artmasına ve yaygınlaşmasına yol açmıştır. Bu hastalıklara karşı önlem olarak; diyetlerin dikkatle seçilip düzenlenmesi ve günlük diyetlerde lif içeriği yüksek gıdaların bulundurulması önerilmektedir. Bu amaçla üzerinde durulan ve sağlıklı gıdalara olan ilginin ve bilincin artmasıyla Karabuğday önemi son yıllarda daha da artan bitkilerden bir tanesidir” dedi.

Karabuğdayın İnsan Beslenmesinde (Özellikle Çölyak hastaları için danesi, unu), Hayvan Beslemede, Balözü Bitkisi Olarak, Yeşil Gübre Toprak Düzenleyicisi Olarak ve Tıbbi Bitki Olarak (Rutin bakımından en zengin bitkidir) olarak kullanıldığı dile getiren Güneş, glüten içermemesi sebebiyle özellikle çölyak hastaları tarafından vazgeçilmez bir ürün olduğunu söyledi.

Verilen eğitimin ardından proje kapsamında üretim yapacak olan üreticilere ait 25 dekar alanda kurulan demanstrasyon parsellerinde karabuğday ekimi gerçekleştirildi.