Çorum’un Lâçin ilçesinde bir yıldır yürütülmekte olan LAKEM Projesi kapsamında meslek edinme kurslarına katılan bayanlara yapılan törenle kurs sertifikaları verildi.

Törene Lâçin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutu Fırat, Şube Müdürü Adnan Yıldırım, Lâçin Halk Eğitim Müdürü Bekir Özdemir, Laçin Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Muzaffer Çelik, LAKEM proje ekibi ve kursiyerler katıldı.

Lâçin Çok Programlı Anadolu Lisesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği arasında 20 Ekim 2016 tarihinde imzalana sözleşme ile Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Kapsamında LAKEM Projesi hayata geçirilmişti.

Proje kapsamında Lâçinli yaklaşık 41 bayana Ebru ve Çini işleme eğitimi verildi.

Meslek edinme kurslarının yanında kursiyerlerin sosyal ve kültürel gelişimlerini sağlamak amacıyla seminerler, konferanslar, sergiler ve geziler organize edildi.

Yapılan faaliyetler hakkında bilgi veren Proje asistanı Elif Basar; ”12 aylık proje süresince 3 ayda 21 bayana Ebru Sanatı Eğtimi ve 4 ayda 20 bayana Çini İşleme Eğitimi, toplamda 41 kadına teorik ve uygulamalı olarak Eğitim verildi. Kursiyerler için Proje kapsamında Mesleki Eğitim (çini işleme ve ebru sanatı) alan kursiyerler mesleki beceriler doğruştusunda İşkur’a kayıtları yapılmıştır. İşkur’ da kursiyerlere ayri ayri danışman atanmıştır. Ve işveren ile mesleki eğitim almiş kursiyerleri buluşturmak için çalışmalar devam etmektedir. Kursiyerler eğitim dönemi içerisinde üretmiş olduklari urunleri www.lakem19.com internet sitesi üzerinden tanitimini yapma ve sipariş üzerine ticaret yapmalari için gerekli ortam hazirlanmiştir.

Mesleki becerilerini artırmak amacı ile Konya, Kütahya ve Bursa gezileri organize edildi. Büyük Şehir Belediyelerinin Kültür Merkezleri gezilerek aynı türde yapılan kurslar hakkında bilgi ve tecrübe paylaşımı gerçekleştirildi.

Çorum saat kulesi meydanında, Çorum AHL Park AVM’de ( 2 defa ) kursiyerlerin üretmiş oldukları ürünlerin ( çini işleme ve ebru sanatı ) sergisi yapılmıştır.

Kültürel engelleri azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla konferans ve etkinlik düzenlenmiştir. Türkiye'de çalışma hayatında kadın konulu gerçekleşen konferansta kadınlar çalışma hayatındaki adaptasyonu ve çalışma hayatının gerekliliği konusunda başarılı kişilerin örnek gösterildiği bir konferans düzenlenmiştir. Ayrıca kadınların İş gücü piyasasına girişi engelleyen, kadınların iş gücü piyasasına katılımları önündeki kültürel ve diğer engelleri azaltılmasına katkı sağlamak amacıyla Çorum saat kulesi meydanında bir günlük uygulamalı açık hava organizasyonu gerçekleştirilmiştir.

Konu ile alakalı açık hava organizasyonu sayesinde kursiyerlerimiz topluma birlikte iş yapmanın kültürel bir engel olmadığını göstermek için farkındalık faaliyetini sanatsal bir etkinlikle gerçekleştirmişlerdir.

Projemiz kapsamında kursiyerlerimizle Çorum AHL Park AVM’de Yerel ticari bağlantılar faaliyeti gerçekleştirilmiştir. kursiyerlerimizin eğitim dönemi içerisinde üretmiş oldukları özgün tasarımlar ve ürünleri içeren koleksiyondan oluşan ebru ve çini işleme sanatları sergilenmiştir.. Kursiyerlerimiz yapılan bu ticari bağlantı faaliyeti sayesinde üretmiş oldukları çini işleme ve ebru sanatı ürünlerinin satışı ile uğraşan kişilerle buluşmuş oldular.

Proje kapsamında kuriyer olmaya hak kazanan kadınların gördükleri eğitim sonucu günlük 8 euro alarak aile bütçesine katkı sağlamışlardır.proje kapsaminda verilen KOSGEB onayli Girişimcilik Eğitimi ile kendi namina çalişmak isteyen kursiyerler için devlet desteği imkani oluşturulmuştur. ayrıca eğtim dönemi içerisinde edinmiş oldukları mesleki eğitimler sonucunda aldıkları sertifikalar ile işkur kayıtları yapılmış olup istihdam olanakları oluşturulmuştur. bu sayede işsiz kadınlarımızın eğitim düzeyinin düşüklüğü ve kayıtlı sektördeki istihdam imkânlarının sınırlı olması, kadın işgücünün kayıt dışı sektörde düşük ücretle, sosyal güvenceden yoksun bir şekilde istihdam edilmelerinin önüne geçilmesi sağlanmıştır” dedi.

Lakem Projesi Eğitim koordinatörü Rukiye Yıldız ’da yaptığı konuşmada Projedeki Eğitimlerin amacını şu şekilde anlattı:

“Kadın çalışmalarından elde edilen deneyimler çeşitli sertifika programlarına katılarak meslek edindiği halde, iş yaşamına katılamayan, eşinden, babasından ya da çevresindeki diğer erkeklerden bağımsız varlık gösteremeyen ve kendi ayakları üzerinde duramayan kadınların, güçlenme eğitimi programına katıldıktan sonra kendilerini daha iyi ifade edebildiklerini göstermektedir. Yine kadınların kendi sorunlarının çözümünde daha başarılı oldukları da deneyimler arasındadır. Bu anlamıyla, güçlenme eğitimi programının ulaşmayı hedeflediği amaçlar şunlardır:

1. Ev içine sıkışmış, ne yapabileceğinden emin olmayan, korkan ya da çekinen kadınlarda “yapabilme”, “yapabilirim” duygusu oluşturmasına katkı sunmak

2. Toplulukta kendilerini ifade etmede zorlanan kadınların kendilerini ifade etme yollarını grup çalışmaları, grup içine katılarak, orada kendini var kılarak görmelerini sağlamak ve iletişim kurma yollarını artırmak, iletişim kurarken dikkat edilecek noktalara birlikte bakmak

3. Aile ve akrabalık bağlarıyla sınırlı ilişkilerin dışına çıkmak, aile içi ilişkilerde kadının konumunun olumlu yönde değişmesine katkı sağlamak, kadınlar için keskin sınırlarla bölünmüş özel-kamu alanı ayrımını azaltmak “özel” alan olarak nitelendirilen ilişkilerin dışında “kamusal” alanda da var olmalarına destek vermek

4. Göçle gelen ve kentle, kentsel yaşamla yeni tanışan-yüz yüze gelen kadınlara kentsel yaşama uyum sağlamlarında, kendilerini var kılmalarında destek vermek

5. Deneyim aktarımı yoluyla yalnız olmadığı duygusunun yerleşmesine yardımcı olmak, diğer kadınlarla ortak yönlerin açığa çıkarılmasıyla dayanışmayı güçlendirmek ve buna bağlı olarak örgütlenme bilincini geliştirmesine katkı sağlamak

6. Ekonomik bağımsızlık kazanarak yaşamını başkasının yardımı olmadan sürdürebilme konusunda bilinç geliştirilmesi, kendi kaderini belirleme noktasında güçlendirmek

7. Kadınları yasal hakları, bu hakların anlamı, ne ifade ettiği, nasıl kullanılacağı konusunda bilgilendirmek

8. Sosyal ve toplumsal yaşama katılarak sorunlara çözüm üretme yollarına birlikte bakmayı sağlamaktır.

Güçlenme Eğitimi Müfredatı çerçevesinde; ‘toplumsal cinsiyet’, ‘iletişim çatışma/ çözme’, ‘çalışma hayatı’, ‘çalışma hayatında kadın olmak’, ‘ farkındalık’, ‘üreme sağlığı’, ‘karar mekanizmalarında kadın’, ‘kadın örgütlenmeleri: sorunlar olanaklar’ konularını kapsayan 5’er saatten toplamda 40 saat seminer verildi”

LAKEM proje Yöneticisi ve Okul Müdürü Muzaffer Çelik ise yaptığı konuşmada, “ İlçemizde böyle bir projeyi sağlıklı bir şekilde yürütüp gerçekleştirdiğimiz için büyük sevinç içindeyiz. Ne mutlu bize ki Lâçin’in tanıtılmasında, ekonomik bir katkı sunabildik. Proje sonunda kursiyerlerimizin yaptıkları eserlerin güzelliği ayrı bir mutluluk kaynağı olmuştur. Çorum AHL Park Alış Veriş Merkezi ve Saat Kulesi Açık hava Sergimizde halkın ilgisi ve bunun yanında İş Adamlarının ilgileri, hatta ürünlerin pazarlanması amacı ile kursiyerlerimize vermiş oldukları siparişler, projenin amacına ulaştığının bir göstergesidir. Projemiz aktif olarak sona ermekle birlikte kursiyerlerimizin ekonomilerine katkı amacı ile bu ürünlerin yapılması pazarlanması hususunda yardım ve desteklerimizi devam ettireceğiz. Halkımızın ürünlere şu an için projemizin web sitesi www.lakem19.com adresinden ulaşabilecekler ve sipariş verebileceklerdir. İlerde ilçemizde açılacak Yöresel Ürünler Pazarında bu ürünleri üreterek, satılabileceklerdir. Projenin gerçekleşmesinde ilgi ve alakalarını esirgemeyen yöneticilerimize, kursiyerlerimize ve proje ekibimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

İlçe Milli eğitim Müdürü Mutu Fırat ’ta yaptığı konuşmada “Lâçin’de şu ana kadar 3 adet Avrupa Birliği hibe projesinin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini, İlçe ekonomisine önemli katkı sunduğunu, projeleri gerçekleştiren başta kursiyerler olmak üzere tüm proje ekibini tebrik ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kursiyerlere eğitim sertifikaları verildi.