Konuşmacı olarak Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Bakan’ın katıldığı konferansa Lâçin Kaymakamı Emine Karataş, Belediye Başkanı İdris Görükmez, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Mustafa Bayrak, İmam Hatipli Kamu Çalışanları Dernek Başkanı ve aynı zamanda İl Kültür-Turizm Müdür yardımcısı Mehmet Bayrak, İlçe daire amirleri, gençler ve kurs öğrencileri katıldı.

Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okumasından sonra Merkez Camii Müezzini Mehmet Üzüm Kuranı Kerim okudu.

Açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Muzaffer Çelik, derneklerinin amacının Lâçin İlçesi’nin tarihi, kültürel ve doğa güzelliklerinin il ve yurt genelinde tanıtmak olduğunu ifade etti.

Gençlere önem verdiklerini, onların eğitim ve kültürel gelişimlerini sağlamak için çeşitli etkinler gerçekleştirirken nisan ayında İçişleri Bakanlığı’na sundukları “Lâçin’de kuşaktan kuşağa 15 Temmuz’u Anlamak” projesi ile yaklaşık 30 öğrenciye Ebru ve Çini işleme kursu vermekte olduklarını proje kapsamında kitap okuma, tiyatro izleme, sportif faaliyetler ile zekâ ve akıl oyunları etkinlikleri gerçekleştirmekte olduklarını ifade etti.

Bu gün proje kapsamında “15 Temmuz Darbesi ve Gençlerde Milli Tarih Şuuru “ Konferansa katılımın ve ilginin fazla olması, hele gençlerin ilgisi bizleri ayrıca sevindirmekte ve onurlandırmaktadır, katılımından dolayı hepinize ayrı yarı teşekkür ederim” dedi.

15 Temmuz Darbesi ile ilgili videonun izlenmesinden sonra Konferans vermek üzere Dr.Öğretim Üyesi Mustafa Bakan konuşmasında;Türk milletinin bağımsızlığına düşkünlüğüne vurgu yaparak, vatan ve bayrak konu olduğunda diğer siyasi, sosyal çekişmelerin teferruat olduğunu ifade etti. Türkiye üzerine oynanan oyunlardan ve Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı esnasındaki olaylar ile 15 Temmuz Darbesi’ne karşı koyan şehitlerimizin aynı ruh ile mücadele ettiklerini ifade etti.

Bakan, “Nasıl Çanakkale savaşında askerlerimizin biraz sonra şehit olacağını bile bile saldırıya geçti ise, 15 Temmuz gecesi de hainlerin darbe girişimine karşı reisin emri ile meydanlara indiklerinde ölümü bile göze aldıklarını, tankların ve kurşunların önüne siper oldular” şeklinde konuştu.

Ezan ve bayrak ile ilgili olarak verdiği örnekte, “Çanakkale Savaşları’nda 57. Alay sancağını anlattı. Bakan, her bir askerin sancağı düşürmemek için şehit olduğunu en son askerin sancağı düşürmemek için bir ağaca diktiğini ve bu sancağın Anzaklar tarafında Melbourne müzesinde sergilendiğini ve önünde de “bu sancağın yere düşmediğini, ziyaretçilerin saygı ile geçmeleri” ifade eden bir yazını olduğunu söylerken 15 Temmuz gecesi Boğaz köprüsünde vurulan bir vatandaşımızın elindeki bayrağı düşürmemek için verdiği mücadeleyi hatırlattı.

15 Temmuz’un tarih sayfasında ve kitaplarında bir milletin Destanlaşan mücadelesi olarak anlatılacağını, verilen mücadelenin büyüklüğü ve ulvuliğininde daha iyi anlaşılacağını ifade etti.