HABER: ONUR MÜLAZIM
Anadolu halkının önemli kültürel değerlerinden olan ve UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan "Çiğdem Gezmesi ve Çiğdem Aşı" geleneği Çorum'da yaşatılıyor.

Çorumlu eğitimci, araştırmacı ve metal sanatçısı Hasan Tuluk'un öncülüğünde bugün Çorum Merkez Gazipaşa Ortaokulu'nda Çiğdem Gezmesi etkinliği düzenlendi.
Unutulmaya yüz tutan kültürel değerlerin yaşatılması ve genç kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen etkinlik, soğuk havaya rağmen büyük bir coşku içerisinde gerçekleşti.

Okulun öğrencileri, baharın müjdecisi çiğdemlerle süsledikleri iğde dalını civar mahallelerle gezdirerek hep bir ağızdan çeşitli maniler söylediler. Anadolu geleneğine adeta yeniden hayat veren öğrenciler, kapı kapı dolaşıp, çiğdem aşı için mahalleliden erzak topladılar.
Ellerindeki torbaları bulgur, tereyağı, kıyma ve çeşitli erzaklarla dolduran öğrencilere Yeniyol Mahallesi sakinleri de büyük destek oldu.

Öğrenciler, kapı açılanan kadar hep bir ağızdan “Çiğdem çiğdem çiçeği, Alaca bulaca saçağı, Dam üstünde boyunduruk, Dura dura yorulduk, Verenin oğlu olsun, Vermeyenin kedisi ölsün” manisini seslendirdiler.
Kapının açılması ile de “Çiğdem sarı ben sarı, Çiğdeme konmuş bir arı, Her kapıda bir kocakarı, Verenin oğlu olsun, Vermeyenin kedisi ölsün” dörtlüğünü söylediler.

Torba doldukça büyük bir coşkuya dönüşen Çiğdem Gezmesi, Çorum Müzesi'nde düzenlenen Çiğdem Aşı Şöleni ile son buldu.