Türk balesinin gururu ‘Harem Balesi’ UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınışının 30. yıldönümü kutlamaları kapsamında düzenlenen Hattuşa Festivali’nde sahne alacak.
Hattuşa şehir surları önünde düzenlenecek olan Bale gösterisi 1 Ekim 2016 Cumartesi günü gerçekleştirilecek.
18 yıldır Devlet Opera ve Balesinin Türkiye’de kapalı gişe oynayan yegane eseri “Harem” balesi ney, kanun, bendir, kudüm gibi klasik Türk müziği sazlarıyla icra edilen ilk Türk Bale eseri olma özelliği taşıyor.
1998’de Osmanlı’nın 700. Yılı için yapılmış Harem Balesi, Topkapı Sarayı’nın orijinal hikayesini anlatıyor.
“Harem” balesi koreografi, reji ve librettosu ünlü koreograf Merih Çimenciler ve dünyaca tanınmış Rus Tasarımcı Alexander Vasilliev imzası taşıyor.
Harem Balesi birçok ilklere imza attı. Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı 150. Yıl kutlamaları, Aspendos Festivali, 1. Uluslararası Bodrum Festivali açılışı, Sait Halim Paşa Yalısı ve Türkiye’de pek çok ilde yoğun seyirciyle buluştu.
Ayrıca yurt dışında bir ilk olarak sayın Başbakan’ın talimatıyla Shanghai’da (ÇİN) EXPO 2010’da 2 gösteri gerçekleştirdi.
Almanya’da Dortmund Staatsoper’de ilk sahne alan Türk Balesi olma özelliği de taşıyan Harem balesi; 2014’de Cumhurbaşkanı’nın talimatıyla Aşkaabat Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti.
Eserin konusu, kendi yazgılarını belirleyen cariyelerin yaşadıkları yer olan Harem’de iktidar sahibi olan Kösem Sultan, Padişah ve yeniçerilerle yaşanan gerçek bir olaydan alındı.

HAREM (Bale / 2 Perde)
Reji ve Koreografi, Merih Çimenciler, Dekor ve Kostüm; Alexander Vasilliev; Işık; Tahsin Çetin,
Padişah; İlhan Durgut, Gülbeden; Özge Onat, Kösem Sultan; Cansın Iravul, Çeşm-i Dil;Güleycan Kocabey Kemal; Volkan Altunel , Ressam; Kadir Okurer; Harem Ağası; Hakan Odabaşı, Başcariye;Ezgi Odabaşı, Yeniçeri Solist; Kadir Okurer , İki Cellat; Ertuğrul Bolat- Mert Türkoğlu ve Ankara Devlet Opera ve Balesi dansçıları cariyeler ve yeniçeriler olarak rol alacaklardır.

ORKESTRA
Piyano: Erkan Yüksel, Ney: Uğur Onuk , Kudüm-Bendir: Aygün Altınbaş, Kanun: Cüneyt Kırşan, Keman: Ahmet Dinleyen, Timpani: Yalçın Baygın, Perküsyon: Tansu Karpınar ve TRT Radyoevi Türk Sanat Müziği Müdiresi ve Solisti Cemile Karabulut