Çorum Hitit Akademi Derneği, “Anadolu Kültüründe Babaîlik ve Elvan Çelebi” paneli düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını Hitit Akademi Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık yaptı.

Işık, "Hitit Akademi Derneği 2007 yılında toplumumuzun sosyal ve kültürel değerlerinin yaşatılması, yine sosyal ve içtima hayatta karşılaşılan hemen her türlü sorunu üzerinde tefekkür edilmesi ve çözümler aranması amacıyla bir araya gelen içinde akademisyen, iş adamı, eğitimci, hukukçuların da bulunduğu bir grup vatan ve memleket sevdalısı tarafından kurulmuştur.

Yaklaşık 12 yıldır Çorum’da özellikle sosyal ve kültürel alanda çok sayıda seminer, konferans, panel, sempozyum ve çalıştaylar düzenleyen, düzenlenmesine katkı sunan Hitit Akademi Derneği bu bağlamda şehrimizin bütün paydaşlarıyla ortak çalışmalar da yürütmektedir." dedi.

Işık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çorum’un irfan geleneğimiz açısından son derece güçlü tarihi şahsiyetlere ev sahipliği yaptığı ortadadır. Ancak ne var ki başta Koyunbaba, Abdal Ata, Elvan Çelebi, Süheybi Rumi, Kerebi Gazi olmak üzere Anadolu’nun ve bölgenin Türkleşip İslamlaşmasında büyük pay sahibi olan tarihi manevi kanaat önderlerimiz hakkında onları yeniden okumak, anlamak ve günümüze aktarmak konusunda pasif kaldığımız da ortadadır. İşte bu panel derneğimizin de katkılarıyla Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen “Nehrin Piri Koyunbaba Sempozyumu”ndan sonra şimdi de “Elvan Çelebi”yi bilim dünyasının, ülke ve Çorum kamuoyunun gündemine taşımak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gayemiz Koyunbaba’dan sonra Elvan Çelebi hakkında da uluslararası bir sempozyum, kongre toplanmasına öncülük ederek bu alanda bir farkındalık oluşturmaktır. Bu tür programlar şehrimizin tanıtımı ve inanç turizmi açısından da son derece faydalı sonuçlarda doğuracaktır.

Ben buradan panelimize katılan başta misafirimiz Prof. Dr. Ahmet Taşğın hocamız olmak üzere, Prof. Dr. Mehmet Azimli’ye şükranlarımı sunuyor panelimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum."

Panelin moderatörlüğünü Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Azimli yaptı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Taşğın, “Türkistan, Horasan, Rum ve Balkanlar Hattında İrfanın Temsilcisi Elvan Çelebi” konulu bir sunum yaptı. Taşğın, “Elvan Çelebi, Doğu Roma’nın feodal temelli, halkı ayıran ve tahkir eden yaşam felsefesinin aksine Allah’ın bütün kullarına gönlünü ve zaviyesini açmak suretiyle bölgenin sosyo-kültürel ve demografik olarak değişmesinde, dönüşmesinde ve yeniden ilahi bir perspektifle mayalanmasında önemli bir rol oynamıştır” dedi.