Turizm Komisyonu Başkanı İkram Şahin, OKA ve İl Özel İdare ortaklığında Boğazkale İlçesinde doğa turizmini artırmak amacıyla hayata geçirilecek olan ‘Budaközü Kanyon Projesi’nin bedelinin 881 bin 450,83 TL olduğunu ifade ederek, projenin hayata geçmesiyle turist sayısında bir artış olacağını söyledi.

İl Genel Meclisi Halil İbrahim Kaya başkanlığında bugün düzenlenen Ağustos ayının son oturumunda Turizm Komisyonu tarafından Budaközü Kanyon Projesi hakkında hazırlanan rapor meclis üyelerinin bilgisine sunuldu.

Komisyon raporu hakkında bilgi veren Turizm Komisyonu Başkanı İkram Şahin, projenin hayata geçmesiyle Boğazkale’ye gelen turist sayısında bir artış olacağını söyledi.

Projenin amacının mevcut doğa turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi, çevre ve doğa ile uyumlu fiziki alan düzenleme çalışmaları ile bölgenin tarih, doğa ve kültür turizmi alanında cazibe merkezi haline getirilmesi ve, bölgeye gelen turistlerin ortalama kalış süreleri ile turizmden elde edilen gelirin artırılmasının hedeflendiğini kaydeden Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

“Boğazkale İlçesinde 19-20 Eylül 2015 tarihlerinde UNESCO tarafından 28 Kasım 1986 yılında Dünya Kültürel Miras Alanı ilan edilen ve ülkemizde 15 kültürel mirastan biri olan Hattuşa’nın ve dolayısı ile Çorum’un tanıtılmasına katkı sağlamak amacıyla Çorum Valiliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı öncülüğünde, Boğazkale Kaymakamlığı ve Belediye iş birliğiyle UNESCO’nun 30. yılında Hattuşa Boğazkale’de Turizm geleceği konulu çalıştay düzenlendi.

Çalıştaya TURSAB yetkilileri, Kazı Başkanı, Turizm ile ilgili ulusal düzeyde birçok kurum ve kuruluş katılmıştır. Sonuç raporunda özellikle Turizm altyapı eksikliğinden bahsedilmiş ve tarih turizmi yanı sıra ilçede macera ve doğa turizminin geliştirilmesi noktasında alternatiflerin olmadığından bu nedenle Hattuşa’nın transit geçit olarak kullanıldığından yerel halkın turizm potansiyeli konusunda bilgi sahibi olmadığı, farkındalıklarının ve Turizm kültürüne sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Yine il için hazırlanan turizm master planı ve gelişmekte olan Çorum turizmi araştırma çalışması kapsamında turizmin mevcut durumunun saptanması ve geliştirilebilmesi için alınması gereken önlemler araştırılmış turistlerin tatmin düzeyleri ve talepleri saptanmaya çalışılmış, sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi için yapılması gerekenler belirlenmeye çalışılmıştır.

Bu çalışmalarda Tarih turizmi kapsamında turistlerin ortalama kalış sürelerinin uzatılamadığı ancak doğa turizm potansiyeli ile turistlerin konaklamaları ve kalış sürelerinin artırılacağı sonucu yerli ve yabancı turistlere yapılan anketlerle ispatlanmıştır. Hattuşaş ile önem kazanan, kültür turizmi ve doğa turizmi açısından gelişme potansiyeline sahip Çorum ili Türkiye hem de dünya turizm pazarında bu sayede hak ettiği payı almaya başlayacaktır. Tarih turizmini tamamlayıcı turizm çeşitliliği ile turistler Boğazkale ilçesinde daha fazla zaman geçirerek ortalama sürelerinde artış gözlenecek turizm ekonomisi canlanacaktır.”