Akil insanlarla ilgili belki de en doğru değerlendirmeyi Melih Aşık’ın köşesinden Akif Kökçe yapmış.
“Akillere verilen görev; teröristleri “doğru yola” getirmek değil, Vatandaşı “teröristlerin tuttuğu yolun doğru olduğuna” inandırmak...”
* * *
KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Akil İnsan oldu. KESK üyeleri ne kadar sevinseler azdır. Artık Akil bir genel başkanları var.
Şaka bir yana emperyalizmin karşısında olması gereken bir örgüt bugün işbirlikçi bir genel başkana sahip olmanın da eminim ezikliğini yaşıyordur. KESK üyeleri genel başkanlarının yan yana geldiği diğer akil kişilere bakarlarsa tam olarak neyi söylediğimi de anlarlar.
Düne kadar Hükümet politikalarının tümüyle karşısında olan KESK’in bugün koşa koşa Dolmabahçe’ye gidip Başbakan’dan talimat almasını kim nasıl açıklayacak? Kimse Başbakan’dan talimat almayacak demesin. İsimleri belirleyen AKP. Yedi bölge diye isimlendiren AKP. Grupların başkanlarını, başkan yardımcılarını, hatta sekretaryasını belirleyen de AKP. Bu nasıl bağımsız bir hareket olabilir ki? Harcamayı kim yaparsa tokmak ondadır. Kabul edenlere de sadece borazan olmak düşer.
Herşey bu kadar açıkken ve tüm çıplaklığı ile ortadayken yaşananları gerçekten içlerine sindirebiliyorlarsa diyeceğim tek şey “Sakın bir daha beni kandırmaya kalkmayın” olacak.
Bu saatten sonra kimseyi emperyalizme karşı dik duruş sergilediğinize inandıramazsınız. Çünkü sizin artık AKİL bir Genel Başkanınız var.
KESK’e hayırlı olsun…
* * *
Şaşırdığım ikinci isim ise Ahsen Coşar’dı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Ahsen Coşar’ı da bu gruba yazmışlardı. TBB Yönetimi toplandı ve kurum olarak da kişi olarak da bu süreçte yer almayacaklarını açıkladı. Hukuksal hiçbir temele dayanmayan bir oluşumda yer almalarını zaten beklemiyordum. Adını ilk duyduğumda şaşırmıştım ama düzeltmeleri uzun sürmedi.
* * *
Akil insanlar listesinde Çorum’dan iki kişi olacaktı ancak İsmail Beşikçi her zaman olduğu gibi doğru bildiğini söyleyince uğruna 23 yıl yattığı Kürt milliyetçileri adını siliverdiler. İlahiyatçı Hayrettin Karaman tek kaldı. O da zaten Marmara bölgesinden gösterildi.
Türkiye genelinde yapılan bu listeyi gelin biz de Çorum’a indirgeyelim. Çorum’dan akil insanlar listesi oluştursaydık acaba kimler seçilirdi sizce? Türkiye genelindeki listeye bakılırsa üçte birinden fazlası gasteci (!) olurdu galiba. Sonra yarım kavis dönenlerden birkaç kişi yazılabilirdi. Bir yandan emperyalizme meydan okuyup öte yandan emrine giren birkaç kişiyi de katardık. Nasılsa sivil toplum örgütü deyip yukarıdan emirle kurulan pek çok derneğe sahibiz, onlardan da birkaç kişi alırdık. Yetmez ama evetçileri sos niyetine üzerine koyardık. Sosyalistim deyip siyaseti Kürt milliyetçilerine ihale edenlerden de eklerdik. Teröristi doğru yola sokacağına millete teröristin doğru olduğunu iknaya çalışan, bölücü başına özgürlük şartını öne sürenlere Çorum’a gelişlerinde çiçek verenleri de arayıp bulup ilk toplantıyı da Hacı Bektaş Veli Vakfı’nda yaptık mı her şey tamamlanmış olurdu.